Linkovi

Bučkovski sa zvaničnicima SAD razgovarao o pregovorima o statusu Kosova


U višednevnoj posjeti SAD boravi mekadonski premijer Vlado Bučkovski. On je sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs razgovarao o bilateralnim odnosima Vašingtona i Skoplja, evro-atlanskim aspiracijama Makedonije i situaciji na Balkanu, posebno u svjetlu pregovora o budućem statusu Kosova, čiji je početak juče odobrio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Bučkovski je nakon razgovora sa Kondolizom Rajs, za Glas Amerike rekao da državni sekretar nije imala sugestija u odnosu na početak pregovora o statusu Kosova, ali da je pozdravila jučerašnju odluku Savjeta bezbjednosti uz očekivanje da sve strane u pregovorima budu konstruktivne i da se dođe do rješenja prihvatljivog za sve. To rješenje mora da bude zasnovano na principima koje je u svom izvještaju postavio ambasador Kai Eide, rekao je Bučkovski.

U ime vlade u Skoplju, Bučkovski je izrazio zadovoljstvo što su u opšteprihvaćenom Eideovom izvještaju dva principa, "izuzetno bitna za Makedoniju: da će eventualno rješenje konačnog statusa kosova počivati na principu nepromjenjivosti granica i da će demarkaciona linija granice Makedonije i Kosova biti utvrđena prije okončanja pregvora i odluke o statusu Kosova".

Premijer Bučkovski će u sriejdu u Vašingtonu svečano otvoriti novu makedonsku ambadadu i razgovaraće sa sekretarom za odbranu Donaldom ramsfeldom. U četvrtak će ga u Bijeloj kući primiti predsjednik SAD Džordž Buš.

Premijer Bučkovski kaže da od američkih zvaničnika u Vašingtonu traži podršku aspiracijama njegove vlade da Makedonija do 2008. godine bude primljena u NATO.

XS
SM
MD
LG