Linkovi

U Beloj kući se čekaju moguće optužnice Patrika Ficdžeralda


Vašington je zahvaćen poplavom nagadjanja o tome da li će specijani istražitelj Petrik Ficdžerald ove nedelje podići optužnice protiv nekih od uticajnih članova administracije. Izveštaj objavljen u izdanju Njujork Tajmsa od utorka dao je novi podstrek spekulacijama.

Najnoviji obrt u istrazi oko odavanja identiteta tajnog agenta CIA-e, uvlači i potpredsednika Dika Čejnija u vrtlog spekulacija. Naime, današnji Njujork Tajms izveštava da je šef kabineta potpredsednika, Čejnija, Luis Libi, saznao identiet tajnog agenta CIA-e, Valeri Plejm, čiji muž je otvoreno kritikovao politiku administracije u Iraku, od samog potpredsednika.

Već dve godine specijalni istražitelj Ficdžerald vodi istragu o tome ko je odao identitet Valeri Plejm medijima, kako se čini, u znak odmazde za kritiku zvanične politike do strane njenog muža. Prema do sada procurelim informacijama, Luis Libi je tvrdio da je identitet gospodje Plejm saznao od novinara. Ukoliko je verzija koju danas iznosi Njujork Tajms tačna, Libi bi mogao da bude optužen za krivokletstvo. Pošto je i Dik Čejni bar indirektno upleten u ovu aferu, posledice po administraciju bi mogle da budu još teže, a mnoge demokrate jedva čekaju priliku da ospore kredibilitet administracije.

«Ovo je veoma ozbiljna istraga i nisam izmenio svoj stav da ne bi trebalo da o tome dajem komentare u javnosti,» rekao je predsednik Buš.

Neki republikanci ukazuju da potpredsednik može da sa svojim šefom kabineta razgovara o tajnim informacijama pošto obojica imaju pristupa državnim tajnama. Medjutim, prenošenje takvih informacijama medijima je drugo pitanje.

XS
SM
MD
LG