Linkovi

Uspeo referendum o iračkom ustavu


Birači u Iraku su usvojili novi Ustav, koji će doneti nacionalne izbore u decembru i zvanično završiti demokratsku tranziciju započetu padom predsednika Sadama Huseina. Izborna komisija je saopštila konačne rezultate prošlonedeljnog referenduma o Ustavu, o čemu izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Bagdada, Skot Bob.

Iračka Izborna komisija kaže da konačni rezultati pokazuju da su tri četvrtine glasača (78 %), prihvatili novi Ustav, a da je 20 odsto glasalo protiv. Komisija je takođe saopštila da je sunitskoj manjini, koja se protivi Ustavu, nedostajao mali broj glasova da bi dokument bio odbačen. Ustav bi bio odbačen ukoliko tako glasaju dve trećine glasača u najmanje tri pokrajine. Član Izborne komisije, Ferid Ajar, govoreći preko prevodioca, rekao je da je referendum bio korak koji dovodi Irak na put demokratije.

«To je uspeh za sve Iračane, jer oni, kada koriste svoja demokratska prava, upotrebljavaju um i razum umesto nasilja i oružja», rekao je Ferid Ajar. Većina šiita i nezavisno orijentisanih Kurda je ubedljivo podržala novi Ustav, koji njihovim naftom bogatim regionima daje znatnu autonomiju. Ali suniti, koji su dominirali vlastima u vreme Sadama Huseina, protive se novom Ustavu, jer strahuju da bi mogao da dovede do raspada zemlje. Portparol prevashodno sunitskog Saveta za nacionalni dijalog, Salih al-Mutlak, kaže da ta organizacija odbija da prihvati rezultate referenduma.

«Pokušaćemo na istoj osnovi da radimo na političkom procesu, ali će položaj sunitskih vođa da bude slab, jer smo uspeli da ubedimo ljude da učestvuju u političkom procesu, a kada su videli rezultate, shvatili su da njihovi glasovi ne vrede.»

Vođa pretežno šiitske Grupe spremne za nezavisnost, Ali al-Dabag, ukazuje da u demokratiji manjina mora da nauči da prihvati volju većine.

«Mi poštujemo vaše manjinsko 'ne'. Ne želimo da vas isključimo iz političkog procesa. Ali bi trebalo da razumete da - kada većina odluči, vi treba da poštujete tu većinu.»

Novi Ustav predviđa nacionalne izbore u decembru. Mnogi Iračani se nadaju da će oni smanjiti nasilje u kojem su poginule hiljade ljudi posle pada Sadama Huseina. Drugi strahuju da će ti izbori samo pogoršati situaciju.

XS
SM
MD
LG