Linkovi

Svemirski lift se ipak kreće


Samo par nedelja od istorijske trke robotskih vozila, održane u jednoj pustinji na zapadu Sjedinjenih Država, drugo sudbonosno takmičenje u tehnologiji 21. veka, odlepilo se - da tako kažemo - od zemlje.

U nedelju, 22. oktobra, u Nasinom Istraživačkom centru Ejms, u Kaliforniji, nekoliko ekipa pokušalo je da osvoji nagradu od 50 hiljada dolara za izgradnju prototipa ”svemirskog lifta.“ Ni jedan od 7 timova nije pokazao rezultate dovoljne za osvajanje nagrade, ali dve gondole su prešle deo puta po traci od nanomaterijala, uz pomoć energije dobijene od snažnog reflektora.

Od zemlje do vrha dizalice, visoke oko 50 metara, bila je zategnuta traka od materijala, koji je takodje bio predmet drugog takmičenja. Gondole pričvršćene uz traku imale su zadatak da se uspnu do vrha, brzinom od oko jednog metra u sekundi, uz pomoć energije dobijene od jakog reflektora, snage 10 kilovata, usmerenog ka fotoćelijama na gondoli.

Najbolji rezultat imao je ”penjač“ Univerziteta države Saskačevan, u Kanadi, koji je prešao oko 12 metara pre nego što mu je ponestalo snage. Ipak, neki naučnici uporedili su to sa prvim letom braće Rajt, odnosno rodjenjem vazduhoplovstva. Krajnji cilj takmičenja jeste da se jednoga dana izmedju zemlje i geostacionarnog satelita zategne traka od nanomaterijala po kojoj bi se kretao lift sa korisnim teretom. Ako se ostvari, to bi višestruko pojeftinilo prevoz putnika i opreme do niske orbite oko zemlje. U nedelju je u tom smislu učinjen prvi korak.

XS
SM
MD
LG