Linkovi

Tadić:Rešenje za Kosovo moglo Srbiji da bude i nametnuto


Samo dan pošto je Savet bezbednosti UN odobrio početak razgovora o političkom statusu Kosova, predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je javnost da bi konačno rešenje za Kosovo moglo Srbiji da bude i nametnuto.

Tadić je ocenio da je pozicija Srbije veoma teška, ali ne bezizlazna i zatim istakao da, iako je malo verovatno da će se to dogoditi, ne treba imati iluzija da je nemoguće i nametanje rešenja. Predsednik Tadić smatra da je najveća snaga Srbije u pregovorima njen suverenitet i teritorijalni integritet, a zatim upozorio da je s druge strane Srbija suočena sa međunarodnim pravom na samoopredeljenje Albanaca sa Kosova koji u najvećem broju žele nezavisnost.

S potrebom da javnost zna potpunu istinu o pregovorima o Kosovu saglasio se i bivši šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović koji je apelovao na državne činovnike da ubuduće obaveštavaju građane Srbije o realnim mogućim ishodima svakog narednog koraka.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić izjavio je da će bilo koje rešenje za Kosovo biti teško za Srbiju i još jednom ponovio stav svoje stranke da predstavnici Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke ne treba da učestvuju u pregovaračkom timu Beograda o budućem statusu Kosova.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus založio se za hitno formiranje pregovaračkog tima za Kosovo i utvrđivanje platforme za pregovore. Upitan da li će pregovori o Kosovu uticati na pridruživanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, Labus je rekao da neće uticati, ali na pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji svakako će uticati saradnja Beograda sa Haškim tribunalom i najavljeni referendum u Crnoj Gori.

Kosovski premijer Bajram Kosumi rekao je po dolasku iz Tirane, kako je stvaranje države Kosovo ne samo kosovski ili albanski, već i regionalni interes. Kosumi je, , povodom odluke Saveta bezbednosti UN o početku pregovora o statusu Kosova, rekao da su kosovski političari spremni i sposobni da preuzmu odgovornosti kako bi proces krenuo napred.

Odlukom Saveta bezbednosti UN o početku pregovora o statusu Kosova, počeo je proces medjunarodnog priznavanja nezavisnosti Kosova, izjavio je predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Podgorica: Početak pregovora o statusu Kosova bez uticaja na rješavanje crnogorskog državnog pitanja

Pripreme za referendum u Crnoj Gori idu određenom dinamikom i početak pregovora o konačnom statusu Kosova neće imati bilo kakve posljedice po rješavanje njenog državnog statusa, smatra zamjenik šefa diplomatije Državne zajednice i visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

Bošković tvrdi da međunarodna zajednica neće Crnu Goru staviti po strani nakon „zelenog svjetla“ Ujedinjenih nacija za početak pregovora o statusu Kosova, jer je crnogorsko-srpski odnos lakše pitanje koje nije prioritetno.

„Kosovo jeste prioritet, ali će dinamika rješavanja odnosa u Državnoj zajednici ići svojim tokom i biće rješavana u onom vremenskom okviru koji je predviđen Ustavnom poveljom“, kazao je Bošković, koji smatra da jedino problem Kosova može ugroziti mir i stabilnost u regionu..

On je ponovio da kosovsko pitanje apsolutno nije povezano s pitanjem odnosa u Državnoj zajednici i referendumom u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, pitanje crnogorskog referenduma je demokratsko i biće rješavano u demokratskoj proceduri, u skladu sa normama i saglasjem međunarodne zajednice.

Portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić ocijenio je očekivanom odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o početku pregovora o statusu Kosova, navodeći da sada sve zavisi od pregovora Beograda i Prištine, kao i da se pitanje statusa Kosova ne može vezivati sa pitanjem Crne Gore.

«Pitanje Kosova je jedino bezbjedonosno pitanje koje je ostalo u regionu, dok je pitanje Crne Gore i njene nezavisnosti demokratsko pitanje», rekao je Sekulić.

A opoziciona Socijalistička narodna partija ocijenila je da je Savjet bezbjednosti odlukom o početku pregovora o statusu Kosova otvorio proces da se pod njegovim okriljem razriješe problemi koji postoje u toj pokrajini.

«Očekujemo da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pod pritiskom i nasiljem dođe do novih fragmentacija na ovim prostorima», rekao je portparol SNP-a Miomir Vojinović.

On je kazao da je Kosovo pitanje unutrašnjih političkih odnosa u Srbiji i Crnoj Gori «kao što je to pitanje državnog statusa Crne Gore koje je nametnula crnogorska vlast» i dodaoi da su oba pitanja - bezbjednosna.

XS
SM
MD
LG