Linkovi

U Siriji protesti zbog izveštaja UN o ubistvu Haririja


Hiljade Sirijaca su izašle na ulice Damaska i Alepa da protestuju protiv izveštaja Ujedinjenih nacija u kojem se sirijski zvaničnici povezuju sa ubistvom bivšeg libanskog premijera Refika Haririja.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija inače u utorak treba da raspravlja o izveštaju o istrazi atentata prošlog februara, koju je sprovela Svetska organizacija.

Američki i britanski ambasadori u UN najavili su da će bna sednici tražiti uvođenje sankcija Siriji. Francuska je objavila da će sačekati kraj istrage ubistva bivšeg libanskog premijera Haririja, pre nego što odluči da podrži uvođenje Sankcija.

Francuski šef diplomatije zatražio je u ponedeljak da UN rezolucijom obavežu Damas da sarađuje u istrazi.

Sirijski zvaničnici su odbacili izveštaj Ujedinjenih nacija, uz tvrdnju da je to pokušaj diskreditovanja Sirije, koji predvode Sjedinjene Države i Izrael.

Zvaničnici SAD i Rusije razgovarali o iranskom nuklearnom programu

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, u ponedeljak su u Moskvi razgovarali o iranskom nuklearnom programu i mogućnostima iznošenja tog problema pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i uvođenja ekonomskih sankcija, ukoliko Teheran ne odustane od tog programa.

Lavrov je rekao da je Iran bio jedna od tema i prilikom njegovog susreta sa američkim državnim sekretarom početkom meseca.

Kondoliza Rajs je, u međuvremenu, u intervjuu Britanskloj televiziji, izjavila da vojna akcija protiv Irana nije na dnevnom redu Sjedinjenih Država, objasnivši da je administracija predsednika Buša i dalje na «diplomatskom putu» u pogledu Irana i spora zbog iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG