Linkovi

Koštunica: Razgovori o statusu Kosova moraju biti direktni da bi se došlo do kompromisa


Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je za Glas Amerike da je Savet bezbjednosti, prihvatajući mišljenje Kaja Eidea da bi pregovori o budućem statusu Kosova trebalo da počnu, prihvatio i njegove ocene koje se odnose na loš položaj srpske i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

“To je jedan zaključak, u kojem ima naravno elemenata dvomislenosti da, i pored tog nezadovoljavajućeg stanja je potrebno ući u razgovore o budućem statusu Kosova, jer, kako specijalni izaslanik Ejde kaže, nikada pravi trenutak neće doći. Zapravo, pravo pitanje je koliko je tih pravih trenutaka do sada propušteno? Dakle, mnogo toga je propušteno. Prilika je sada da se tokom razgovora o statusu to nadoknadi. Sumnja ostaje da će to moći da bude postignuto u kratkom vremenu, nešto što nije postignuto godinama unazad, ali to nas upućuje na nešto što je veoma važno i što je danas Eide rekao i što ja ponavljam, da mi ne smemo hrliti u pregovore o statusu. Cilj mora biti jedno rešenje koje poštuje sva prava i Srba i Albanaca, koje se zasniva na kompromisu. I najzad, kao što sam rekao, koje poštuje taj univerzalni princip Ujedinjenih nacija o teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, kaže Koštunica.

Premijer Srbije za naš program ocenjuje i da se do kompromisnog rješenja najlakše može doći u direktnom dijalogu zainteresovanih strana.

“Razgovori koji će se voditi o budućem statusu, po našem uverenju - a to je stav koji sam izneo na današnjoj sednici Saveta bezbednosti i ponovio u razgovoru sa generalnim sekretarom Kofijem Ananom - jeste da ti razgovori moraju biti direktni da bi se došlo do kompromisa. Kompromis se jedino može naći u razgovoru zainteresovanih strana. Svako drugo rešenje bi, naravno, značilo nametanje rešenja. A s druge strane, sigurno je da će specijalni izaslanik, koga će imenovati generalni sekretar, imati priliku da podstakne, ohrabri i omogući da dodje do tih direktnih razgovora. Da će to pre svega biti njegova uloga. Dakle, to se sve videlo i moglo čuti u današnjem, veoma važnom, po nečemu istorijskom izlaganju i rečima koje su se čule u Savetu bezbednosti”, kaže premijer Srbije.

Za vreme rasprave u Savetu bezbednosti, pred sedištem UN demonstriralo je stotinjak Albanaca koji se protive pregovorima i traže da se o statusu Kosova izjasne njegovi stanovnici.

Premijer Koštunica u razgovoru za Glas Amerike kaže da se mora razgovarati i da se mora doći do kompromisa.

"Kompromisno rešenje nije mogućno ako se insistira samo na jednom rešenju, na jednoj reči - nezavisnost, a da se pri tome ne uvažavaju principi UN. Pre svega, mora se razgovarati", kaže Koštunica.

Kosovski premijer Kosova Bajram Kosumi rekao je u intervjuu agenciji Rojters da neće pristati na diktat iz Beograda:

"Beograd neće imati pravo da odlučuje o budućnosti Kosova. Da se Beograd pitao, Kosovo možda danas ne bi ni egzistiralo“, rekao je između ostalog Kosumi.

XS
SM
MD
LG