Linkovi

Beograd pomno prati pripreme za sednicu Saveta bezbednosti UN


Bivši šef diplomatije državne zajednice Goran Svilanović ukazuje da ne treba očekivati da će se na dan održavanja sednice dogoditi nešto važno, najvažnije je da premijer Vojislav Koštunica saopšti stav srpske Vlade.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković smatra da je dobro što će premijer Koštunica prisustvovati sednici Saveta bezbednosti i predlaže osnivanje jedinstvenog pregovarčkog tima pred početak razgovora o statusu Kosova u kojem bi bile zastupljene sve demokratske snage i svi političari koji su spremni da brane državne interese snagom argumenata i državničke mudrosti, a ne iracionalnim strastima i rečnikom iz prošlog veka.

Budućim pregovaračkim timovima od koristi bi mogli biti i rezultati istraživanju kosovskog javnog mnjenja koje je obavljeno u saradnji Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi iz Soluna, agencije KosovaLajv iz Prištine i novinske agencije Beta iz Beograda. Značajnim se, na primer, smatra podatak da se niko od ispitanika ne protivi krivičnom gonjenju svih etnički motivisanih zločina i njihovom najstrožem kažnjavanju. Iz tog stava istraživaći izvlače zaključak da su krivično gonjenje i reforma pravosudnog sistema prvi koraci koje treba preduzeti da bi se osigurala bezbednost za sve stanovnike Kosova.

XS
SM
MD
LG