Linkovi

Odziv crnogorskih regruta za služenje vojnog roka u vojsci SCG deset odsto


Prije tridesetak dana, nakon stupanja na snagu novog Krivičnog zakona, Crna Gora je u svoju nadležnost preuzela pitanje vojne obaveze, a od tog momenta crnogorska policija počela je da hapsi regrute koji se nisu odazivali pozivima za služenje vojnog roka.

Načelnik crnogorske Uprave za odbranu Borislav Lalević rekao je da će regruti koji su odbili da idu u Vojsku u posljednjih nekoliko godina nakon sprovedenog krivičnog postuka morati da služe vojni rok.

Uprava za odbranu Crne Gore negirala je da se radi o hapšenjima, već da su u pitanju redovni postupci sudova da bi se okončali na hiljade slučajeva nastalih zbog izbjegavanja vojne obaveze.

Lalević je podsjetio da je Uprava kontaktirala tužilačke i sudske institucije da bi razmatrali pitanja krivičnih prijava koje su prenijete od vojnih na civilne sudove.

»Realizacijom ovih predmeta, posebno krivičnih stvoriće se osnov da se osobe protiv koji je pokrenut postupak oslobode odgovornosti i ujedno omogući njihovo stavljanje u postupak služenja vojnog roka«, rekao je Lalević.

On je naveo da je na civilne sudove prenijeto hiljade neriješenih predmeta iz krivične i prekršajne odgovornosti, koji godinama nisu rješavani.

Lalević je ocijenio i da razlog za slab odziv crnogorskih regruta predstavlja i gubljenje povjerenja znatnog dijela građana u Vojsku, naročito nakon 1999. godine kao i različita gledanja političkih partija na instituciju služenja vojnog roka.

»Crnogorci vole Crnu Goru i ne brane je samo oružjem. Do konačnog uređenja sistema odbrane, u skladu sa njenim interesima i krajnje profesionalizacije Vojske, vojna obaveza će ostati kao zakonska kategorija za nas kao nadležnu državnu instituciju u sistemu odbrane, ali i za mlade ljude koji podliježu vojnoj obavezi», rekao je načelnik crnogorske Uprave za odbranu, koja je i preteča crnogorskog ministarstva odbrane, Borislav Lalević


VS

XS
SM
MD
LG