Linkovi

Po površini Meseca do sada hodalo 12 ljudi – i svi su bili Amerikanci


U pitanju su, naravno, astronauti iz sastava misije APOLO, koji su na zemljinom pratiocu boravili između 1969. i 1972. godine. Sada je, u AJMEKS bisokopima, počeo da se prikazuje novi film pod nazivom «Veličanstvena samoća – šetnja po Mesecu».

U pitanju je dokumentarac nastao kompilacijom materijala snimljenih za vreme boravka na Mesecu, koji se prikazuje na ogromnom bisokopskom platnu, velikom kao smospratna zgrada.

Televizijske slike koje smo tada gledali bili su nejasne i velikog zrna, a danas posetioci AJMEKSA imaju priliku da 45 minuta provedu na površini Meseca zajedno sa astronautima. Pisac teksta i producent ovog filma je oskarovac Tom Henks.

«Trodimenzionalni AJMEKS na tom ogromnom platnu znači da će doživljaj biti skoro kao da na Mesecu stojite pored Nila Armstronga, pored Baza Oldrina, pored Džeka Janga i svih drugih astronauta koji su po Mesecu hodali.»

Hju Mjurej je izvršni producent AJMEKSA i jedan od tvoraca uređaja za trodimenzionalne AJMEKS projekcije. On objašnjava na koji način gledaoca ta tehnologija «uvlači u scenu.»

«Za tri dimenzije se prave dva filma – po jedan za svako oko. U bioskopskoj sali gledaoci nose specijalne naočare koje propuštaju slike samo za levo ili desno oko. Vaš mozak, koji je navikao da svet posmatra kroz oba oka, onda te dve slike spaja i vi vidite trodimenzionalnu filmsku sliku.»

Reditelj filma, Mark Kauen, kombinovao je originalne snimke NASA-e sa velikom scenografijom Meseca.

«Velike pozadine, poput planina, su prave fotografije koje su astronauti snimili tokom šetnji po Mesecu.»

Tokom snimanja korišćene su replike lunarnog modula i lunarnog rovera u pravoj veličini, kao i verne kopije Apolo skafandera. Naravno, kaskaderi su visili u prostoru zahvaljujući sistemu ožičenja i kontra-tegova, kako bi se stvorio utisak slabe gravitacije. Predsednik AJMEKS-a i izvršni direktor kompanije Lokid Martin – Rič Gelfond – napominje da će film zabaviti, podučiti i inspirisati mlade širom sveta.

«Film će biti prikazan u Kini, Indiji, širom Evrope – u Poljskoj, u Južnoj Americi i Meksiku i mislim da će pružiti viziju.»

U filmu se priprema i naredno sletanje Apola na Mesec. Administrator NASA-e - Majkl Grifin – je to objavio pre par sedmica nazvavši projekat «Apolo na steroidima.»

«Planiramo da na Mesec pošaljemo dva puta više ljudi, na dvostruko duže vreme, nego što smo to ranije radili.»

NASA ovoga puta planira i na mnogo duži rok.

«Kada ponovo naučima kako da živimo u svemiru i kako da živimo na Mesecu, to znanje će mo primeniti za put na Mars.»

Džinovski iskorak za čovečanstvo – do koga će doći zahvaljujući koracima koje je 12 astronauta, pre skoro 40 godina, napravilo na mesečevoj površini.

XS
SM
MD
LG