Linkovi

U udesu Boinga 737 najverovatnije stradalo svih 117 putnika i članova posade


U udesu Boinga 737 najverovatnije stradalo svih 117 putnika i članova posade
Nigerijski vlasti su saopštile da je u udesu aviona tipa Boing 737 nigerijske kompanije Belvju najverovatnije stradalo svih 117 putnika i članova posade. Avion se srušio kod mesta Lisa, nedaleko od najvećeg nigerijskog grada Lagosa, nešto posle poletanja sa lokalnog aerodroma na letu za prestonicu - Abudžu. Kontrolori leta su izgubili vezu sa pilotom ubrzo posle poletanja. Zvaničnici Crvenog krsta su takodje saopštili da nema nagoveštaja da je bilo ko preživeo ovaj des.

Poziv medjunarodnoj zajednicu da zauzme čvrst stav prema Siri
Amerčki državni sekretar, Kondoliza Rajs, i njen britanski kolega, Džek Stro, pozvali su medjunarodnu zajednicu da zauzme čvrst stav prema Siriji, posle objavljivanja izveštaja Ujedinjenih nacija u kojem se tvrdi da su sirijski zvaničnici umešani u ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. U intervjuu za Bi-Bi-Si sekretar Rajs je rekla da izveštaj svetske organizacije pokazuje da je odlučan odgovor medjunarodne zajednice neophodan, dok je britanski sekretar Sto naglasio da je dokazano da su sirijski zvaničnici dali lažne izjave istražiteljima Ujedinjenih nacija. U medjuvremenu, jedan od vodećih anti-sirijskih političara u Libanu, vodja zajednice Druza, Valid Džumblat, pozvao je Siriju da saradjuje sa Ujedinjenim nacijama. Džumblat je takodje podržao poziv sina Rafika Haririja, Saada, da se uspostavi medjunarodni tribunal koji bi sudio odgovornima za ubistvo njegovog oca.

Povezanost arapskog sveta sa iračkim Kurdima
Predsedavajući Arapske lige, Amr Musa, je, prilikom obilaska kurdskih oblasti u Iraku, naglasio povezanost arapskog sveta sa iračkim Kurdima. U obraćanju poslanicima kurdske skupštine, Amr Musa je rekao da su Kurdi važan deo Iraka i celog Bliskog istoka. Ovo je prva poseta Amra Muse Iraku, posle svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine. Predsedavajući Arapske lige je predložio sazivanje konferencije da bi se pomoglo izmirenje iračkih sunita, šiita i Kurda. Inače, u Iraku su i danas astavljeni napadi pobunjenika u kojima je ubijeno najmanje 11 osoba, dok je američka vojska saopštila da su u akcijama američkih snaga u Mosulu i Ramadiju ubijena dva osumnjičena člana al-Kaide u Iraku, a da su 22 pripadnika te mreže uhvaćena.

Snažan zemljotres pogodio pakistanski deo Kašmira
Prema podacima Američkog geološkog zavoda, epicentar današnjeg zemljotresa nalazio se 140 kilometara severno od glavnog grada Islamabada. Nešto pre najnovijeg zemljotresa, general Džon Abizaid, šef Američke centralne komande, saopštio je tokom nadletanja najteže pogodjenog - pakistanskog dela Kašmira da će Sjedinjene države uputiti još 15 kargo – helikptera i dodatne snage u tu oblast kako bi se ubrzalo dostavljanje poimoći. Zvaničnici humanitarnih agencija UN izjavili su da akcije pružanja pomoći postradalim delovima Pakistana dobijaju na zamahu, ali da je potrebno učiniti više pre dolaska zime u te oblasti. Procenjuje se da je u zemljotresu 8. oktobra stradalo više od 53 hiljade ljudi u Pakistanu i oko hiljadu 300 u Indiji.


Pet osoba poginulo u zemljotresu u blizini istočne granice sa Pakistanom
Avganistanski funkcioneri su saopštili da je pet osoba poginulo, dok je šest ranjeno u zemljotresu u blizini istočne granice sa Pakistanom. Predstavnik Ministarstva odbrane, general Mohamed Zahir Azimi, saopštio je da je nekoliko kuća uništeno u zemljotresu u pokrajini Zabul, čime je ispravljeno ranije saopštenje da je zemljotres pogodio susednu pokrajinu Paktika. Isti predstavnik je izjavio da su spasilački timovi kopnenih snaga i lekari doputovali u tu regiju u cilju procene štete i pružanja pomoći seljanima. Pakistanski seizmološki centar u Pešavaru objavio je da su dva zemljotresa registrovana duž granice te pokrajine rano jutros. Ratom razoreni Avganistan inače nema meteorološku agenciju koja može da pruži informacije o jačini zemljotresa. Avganistan je bio poštedjen razornog uticaja snažnog zemljotresa, koji je 8. oktobra pogodio susedni Pakistan i Indiju.

Ramsfeld doputovao u Litvaniju
Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je doputovao u Litvaniju gde će prisustvovati dvodnevnom sastanku NATO-a. Razgovori ministara odbrane NATO-a, u glavnom gradu Vilniusu, biće fokusirane na pitanja ukrajinske odbrambene politike. Sastanak je sazvan nakon prošlonedeljne posete generalnog sekretara NATO-a Japa de Hopa Shefera Ukrajini. Shefer je poručio liderima u Kijevu da će Ukrajina imati mogućnost da se pridruži NATO-u ukoliko sprovede osnovne demokratske reforme. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je izjavio da su medju najvišim ciljevima njegove zemlje - članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Neki analitičari predvidjaju da bi Ukrajina mogla da bude primljena u alijansu već 2008.godine. Sekretar Ramsfeld je doputovao u Litvaniju posle posete zemljama Azije tokom koje je boravio u Kini, Južnoj Koreji i Mongoliji.

Senatori i dalje imaju pitanja o kvalifikacijama Herijet Majers
Demokratski član pravosudnog odbora Senata, Čarls Šumer, rekao je u današnjoj emisiji tv mreže NBC da kandidat za sudiju Vrhovnog suda, Herijet Majers, za sada nema dovoljno glasova u tom telu da bi njena kandidatura bila prosledjena na glasanje Senatu u punom sastavu. Šumer, kao i njegov kolega, republikanski senator, Džordž Alen, izjavili su da senatori i dalje imaju pitanja o kvalifikacijama gospodje Majers, kao i o njenim pravnim gledištima. Lideri pravosudnog odboa su u četvrtak pozvali Herijet Majers da dopuni svoje odgovore na upitnik koji joj je bio upućen. Predsednik Buš za sada nije nagovestio da namerava da povuče nominaciju Herijet Majer uprkos tome što je ona naišla na kritike mnogih republikanaca. Pretres o potvrdi njene nominacije počeče 7. novembra.


XS
SM
MD
LG