Linkovi

Zabrinutost zbog širenja ptičijeg gripa u Evropi


Hrvatske vlasti uništile su hiljade domaćih ptica. U Švedskoj je potvrdjen slučaj ptičijeg gripa. Testovi su radjeni na papagaju koji je uginuo u Britaniji. Italijanska vlada zabranila je uvoz živine. Britanija je pozvala na zabranu uvoza divljih ptica.

Zabrinutost zbog širenja ptičijeg gripa u Evropi nastavlja da raste. Tim britanskih naučnika otputovao je u jugoistočnu Aziju kako bi ispitao širenje ptičijeg gripa na tom području, kako bi proverio kako se bolest nadgleda, i kako zemlje mogu da poboljšaju saradnju u borbi sa tim problemom.

Prvi slučaj u Severnoj Evropi je potvrdjen. Švedski zvaničnici su saopštili da je jedna, od četiri patke, koja je nadjena mrtva u mestu Ešilstuna , zapadno od Stokholma imala ptičiji grip. Oni se sada trude da utvrde da li se radi o tipu H5N1. U Britaniji, testovi su radjeni kako bi se utvrdilo da li je papagaj, uvezen iz Surinama , a koji je uginuo u karantinu, imao virus tipa H5N1. Kako bi se izbeglo širenje , britanska vlada pozvala je na hitnu zabranu celokupnog uvoza divljih ptica u Evropu. Nemačka je takodje najavila da će zatražiti od Evropske unije, sledeće sedmice, da potpuno zabrani sav uvoz divljih ptica. Smrtonosni tip gripa H5N1 već je ustanovljen u Rumuniji, Turskoj i Rusiji , a sumnji je bilo i u Grčkoj. Uzorci iz Makedonije se takodje ispituju. Ptice selice su proširile virus.

Hrvatska je jedna od zemalja koja se nalazi na putu ptica selica i vlasti te zemlje su uništile hiljade domaćih ptica. Takodje su naredile dezinfekciju velike oblasti u blizini nacionalnog parka u kojem je šest labudova uginulo od ptičijeg gripa. Hrvatski susedi takodje su preduzeli neophodne mere. Bosna je zabranila uvoz živine iz Hrvatske, dok je Slovenija zabranila gajenje živine na otvorenom u jednom delu zemlje. U Italiji su pooštrene kontrole kako bi se predupredili mogući slučajevi ptičijeg gripa medju živinom i divljim pticama. Ministar za zdravstvo Frančesko Storaće zabranio je uvoz žive živine i ostalog mesa i jaja iz Hrvatske, Rumunije i ostalih balkanskih zemalja. Ministar je ponovo uveravao Italijane da je piletina koju jedu sigurna.

Mislim da možemo da kažemo gradjanima da ne menjaju svoje navike u ishrani živinskim mesom jer je ono kontrolisano. Italijanski farmeri su upozorili da je industrija živinskog mesa u opasnosti zbog alarmantnih vesti o ptičijem gripu. Više od polovine italijanskih porodica je promenilo svoje navike pri kupovini hrane zbog straha od ptičijeg gripa, a potrošnja živinskog mesa je opala više od 30%. Ministar poljoprivrede Djani Alemano je naglasio da je italijanska živinska industrija nema premca u kvalitetu i sigurnosti, a da može da pretrpi posledice, samo zbog fobije.

XS
SM
MD
LG