Linkovi

Uragan Vilma nemilosrdno udara poluostrvo Jukatan u Meksiku


Gradjanima južne američke države Floride rečeno je da počnu sa evakuacijom, pošto postoji mogućnost da će uragan do ponedeljka zahvatiti taj region.

Snažni uragan «Vilma» zahvatio područje u blizini Kankuna na vrhu meksičkog poluostrva Jukatan, vetrovima brzine 175 kilometara na sat, dok se veoma sporo kreće prema severu. Metereolog Ričard Knab iz Nacionalnog centra za uragane u Majamiju na Floridi rekao je da bi u zapadnim delovima Kube i oblastima na Jukatanu moglo da bude zabeleženo i do metar i po padavina.

“Uragan se neće dugo zadržati nad kopnom, što bismo mi želeli, da bi dinamičnost uragana popustila. Loša vest je, naravno, da u Meksiku, u području Kozumela i Kankuna, delovi Jukatanskog poluostrva su izloženi neprekidnim vetrovima uraganske snage i obilnim kišama. ”

Metereolozi kažu da bi uragan Vilma, kome se već pripisuje deset smrtnih slučajeva na Karibima, mogao da ponovo dobije na intenzitetu, nakon što u nedelju predje u vode Meksičkog zaliva. Očekuje se da Vilma krene prema južnoj američkoj državi Floridi, gde direktor Agencije za vanredne okolnosti Greg Fugat kaže da bi vetrovi, poplave i tornada mogli da zahvate veliku površinu.

“Posledice uragana se očekuju duboko u istočnom delu Floride, posebno kada imamo u vidu brzinu kretanja ovog uragana, a moguće je da će zadržati uragansku snagu i dok bude prelazio preko kopnenog dela ove savezne države. Taj uragan neće zahvatiti samo priobalni deo istočne i južne Floride, već bi mogao da se oseti i dalje prema severu zbog dosega i jačine vetrova. Snažne padavine i tornada mogli bi da se formiraju daleko od centra cirkulacije uragana. ”

Vilma već uzrokuje poplave na jugu Floride. Obavezna evakucija je na snazi za područje Kiz, na samom jugu te države.

XS
SM
MD
LG