Linkovi

Haririjev sin Saad: Želimo da se osumnjičenima sudi pred međunarodnim sudom


Sin ubijenog bivšeg premijera Libana, Rafika Haririja, zahteva da se osnuje međunarodni tribunal na kome bi se sudilo osumnjičenima za ubistvo njegovog oca. On je danas razgovarao sa novinarima povodom objavljivanja izveštaja Ujedinjenih nacija u kome se neki visoki zvaničnici Sirije i Libana povezuju sa zločinom.

Sin Haririja Saad, vođa najveće grupacije u libanskom parlamentu, izjavio je da je međunarodni tribunal neophodan, kako bi odlučno nastavio da istražuje informacije sadržane u izveštaju Ujedinjneih nacija, koji je uradio nemački istražitelj Detlef Melis. U izveštaju se ukazuje na umešanost visokih libanskih i sirijskih funkcionera u ubistvo njegovog oca, bivšeg premijera Libana.

«Želimo da se krivcima sudi pred međunarodnim sudom», insistirao je Sa'ad Hariri, naglašavajući «da je izveštaj o istrazi Ujedinjenih nacija tek prvi korak u otkrivanju istine. «Pravda mora da pobedi», zaključio je Sa'ad Hariri, koji se takođe zahvalio međunarodnoj zajednici i prijateljskim arapskim državama, što su uopšte zahtevali od svetske organizacije da ispita okolnosti pod kojima je njegov otac ubijen. Mnopgi drugi visoki zvaničnici Libana pridružili su se apelu za osnivanje međunarodnog tribunala. Među njima, poslanik Ibrahim Kena'an, član popularne Hrišćanske stranke reformista, koji je sugerisao da je takav jedan tribunal sada neophodan.

«Pošto je istražitelj Melis otkrio da postoji velika verovatnoća da su u zločin umešane osobe koje nisu iz Libana, neophodan je međunarodni sud i mi podržavamo taj zahtev», rekao je Kena'an.

U međuvremenu, libanska Vlada razmatra šta treba da preduzme kako bi sačuvala stabilnost u zemlji, posle objavljivanja izveštaja istražitelja Melisa.

XS
SM
MD
LG