Linkovi

Kontroverza u Ujedinjenim nacijama oko objavljivanja osumnjičenih za ubistvo Haririja


Zvaničnici Ujedinjenih Nacija branili su se od optužbi da su pokušali da sakriju identitet visokih sirijskih zvaničnika umešanih u zaveru oko ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.

Imena osumnjičenih bila su uvrštena u ranije verzije izveštaja povodom ubistva, ali su izbrisana iz verzije koja je objavljena za javnost.

U izveštaju o ubistvu Rafika Haririja, koji je nemački tužilac Detlef Melis u četvrtak predao generalnom sekretaru Kofiju Ananu , nekoliko visokih sirijskih zvaničnika pominju se kao osumnjičeni. Među njima, Maher al-Asad, mlađi brat sirijskog predsednika Bašara al-Asada, kao i njegov zet, šef sirijske obaveštajne službe Asef Šaukat. U jedonom od najinteresantnijih delova izveštaja, pominje se da su obojica bila prisutna na sastanku u septembu 2004. godine na kome je planirano Haririjevo ubistvo. Međutim, Melis je rekao da je odlučio da izbriše imena osumnjičenih, pošto je saznao da će izveštaj biti obelodanjen u javnosti. U kopijama dokumenta, koje je dobila većina novinskih agencija, nije bilo imena osumnjičenih. Međutim, pokušaj da se prikrije identitet osumnjičenih je propao, kada su prethodne verzije izveštaja dospele u ruke novinara. Brisanja su izazvala sumnju da je generalni sekretar Anan izvršio pritisak na Melisa da zaštiti identitet osumnjičenih.

«Odlučio sam da ta imena, ukoliko izveštaj već treba da bude objavljen, ne treba da budu u njemu, jer bi mogla da dovedu do pogrešnog zaključka da se radi o utvrđenim činjenicama. Upravo zato ta imena nisu se pojavila u zaključcima. Pretpostavka o nevinosti i dalje stoji i to je u osnovi razlog, ali na mene niko nije uticao. Ja nisam neko ko će prihvatiti da promeni nešto zbog nekog spoljnog faktora»

Tokom napetog razgovora sa novinarima, Melis je rekao da stoji iza svojih zaključaka. Odbacio je tvrdnje da otkrivanje identiteta osumnjičenih na bilo koji način podriva kredibilitet njegovog izveštaja.

«Nadam se da ne, ali prilično zavisi od toga da li verujete šta govorim ili ne. Ukoliko ne verujete, to podriva kredibilitet, ukoliko verujete – onda ne.»

Portparol Ujedinjenih Nacija Stefan Dujaric (Dujarric) izjavio je da je generalni sekretar Anan produžio Melisu mandat do sredine decembra. On je takođe porekao da je bilo pokušaja da se utiče na Melisovu istragu ili izveštaj.

«Generalni sekretar je tokom procesa insistirao na važnosti da istraga gospodina Melisa bude nezavisna. To je njegova istraga, to je njegov izveštaj. Generalni sekretar ni u jednom trenutku nije pokušao da utiče na sadržaj izveštaja»

Portparol je takođe rekao da je do objavljivanja identiteta osumnjičenih došlo zbog, kako se izrazio, «nesrećne službene greške». Američki ambasador u Ujedinjenim Nacijama, Džon Bolton, odbacio je bilo kakvu kontoverzu, rekavši da ona skreće pažnju sa glavnih rezultata istrage. Bolton je dodao «da se suština izveštaja ne menja bez obzira koju verziju imate».

XS
SM
MD
LG