Linkovi

Ministri bogatih i zemalja u razvoju pokušali da se dogovore o subvenicjama u poljoprivredi


Ministri trgovine bogatih i zemalja u razvoju pokušali su tokom protekle nedelje da se dogovore o subvenicjama u poljoprivredi, kako bi se došlo do okvirnog sporazuma uoči nastavka pregovora o slobodnoj trgovniskoj razmjeni, čiji je cilj snaženje globalne ekonomije. Istovremeno, američki privredni zvaničnici upozoravaju na posledice visokih cena nafte, dok iz OPEK-a poručuju da bi ekonomske posledice mogle da budu umanjene ukoliko se povećaju prerađivački kapaciteti.

Dogovor o slobodnoj trgovini

Na samitu u Ženevi, ministri trgovine su protekle nedjelje pokušali da dođu do deblokade pregovora o slobodnoj trgovini, zaustavljenih usled nesporazuma o carinama i poljoprivrednim subvencijama. Trgovinski partneri traže od EU da umanji subvencije poljoprivredi i omogući zemljama u razvoju fer nadmetanje na globalnom tržištu. Ministri pokušavaju da se dogovore pre decembra, kada bi Svetska trgovinska organizacija na samitu u Hong Kongu trebalo da prihvati sporazum o slobodnoj trgovini.

Visoke cene nafte – opterećenje

Šef američkih Federalnih rezervi, Alen Grinspen, ocenio je da visoke cene nafte opterećuju globalni ekonomski razvoj. Grinspen je na skupu poslovnih ljudi u Tokiju, rekao da će ovoga puta skok cena crnog zlata imati manje negativan uticaj jer je globalna ekonomija mnogo efikasnija, kada je u pitanju potrošnja nafte i njenih derivata.

OPEK: Investirati u rafinerije

Funkcioneri naftnog kartela OPEK-a, pozvali su zemlje potrošače da se protiv skupe nafte bore ulaganjima u prerađivačke kapacitete. Predstavnicima organizacije za azijsko-pacifičku saradnju /APEC/ na samitu u Južnoj Koreji, rečeno je da na visoke cene nafte više utiče nedostatak kapaciteta rafinerija, nego nestašica nafte. Neke od zemalja APEK-a skupa nafta dodatno opterećuje, pošto su, da bi olakšale život potrošačima, velikim subvencijama umanjile cene goriva.

Infacija u SAD

Konačno, visoke cene nafte, dovele su inflacije u Americi. Vlada je saopštila da su veleprodajne cene proteklog meseca porasle za 1.9 odsto – što je najveći skok u proteklih 15 godina.

XS
SM
MD
LG