Linkovi

Festival savremenog filma Srbije i Crne Gore «Prizma»


Projekcijom filma Gorana Paskaljevića «San zimske noći», u Vašingtonu je otvoren festival savremenog filma Srbije i Crne Gore pod nazivom «Prizma». Festival je organizovala ambasada SCG u saradnji sa organizacijom dijaspore - Srpskim nacionalnim savezom.

U bioskopu Avalon koji je publici u Vašingtonu poznat pod nezavisnim i stranim ostvarenjima biće prikazano 9 igranih i pet dokumentarnih srpskih i crnogorskih filmova.

Selekcijom je načinjen presek kroz različite žanrove novije srpske i crnogorske kinematografije. Festival je otvorio ambasador SCG Ivan Vujačić, koji je naglasio da veruje da će srpski filmovi, uprkos specifičnosti svojih tema, moći da komuniciraju sa američkom publikom zahvaljujući univerzalnom jeziku filma, i njihovoj kreativnosti i kvalitetu. Selektor festivala Dragan Kovačević zahvalio je rediteljima i producentima koji su ustupili svoje filmove. On je rekao da je, iako drugi američki gradovi imaju brojniju populaciju poreklom sa područja SCG, ova revija organizovana u Vašingtonu da bi se američka publika upoznala sa kvalitetom domaćeg filma.

«Videli ste po otvaranju, film Gorana Paskaljevića koji je težak i ima svoje aspekte koji nisu za široku publiku, doživeo je izuzetan prijem ovde. To znači da mi možemo da pokažemo, naša kinematografija može da se ovde u SAD nosi sa takozvanim nezavisnim američkim filmom.»

Publiku su pretežno ipak činili pripadnici srpske zajednice u Vašingtonu. S obzirom na metaforičnost filma San zimske noći, pitali smo američke gledaoce u publici koji nisu upoznati sa novijom istorijom Balkana, koliko su mogli da razumeju njegovu problematiku. Neki od Amerikanaca smatraju da je bez poznavanja istorijskog konteksta nemoguće razumeti brojne elemente filma, dok drugi ističu da i oni koji autizam glavne junakinje ne protumače kao metaforu društvenog stanja, mogu da cene univerzalne kvalitete filma.

Festival srpsko-crnogorskog filma «Prizma» održan je po prvi put u aprilu prošle godine, i naišao na topao prijem publike i kritike. Zbog toga se organizatori nadaju da će ovakva promocija kulture SCG postati – tradicija. Revija filmova traje do nedelje, a festival zatvara triler «Jug-Jugoistok» Milutina Petrovića.

XS
SM
MD
LG