Linkovi

Da bi stvar videli iz ptičije perspective potrebno je samo par klikova mišem


Američka obaveštajna agencija zadužena za prikupljanje podataka osmatranjem iz svemira, pružila je javnosti mogućnost da se – iz ptičije perspektive – upozna sa razaranjem koje su naneli uragani Katrina i Rita - a sve to samo pomoću klika računarskog miša.

Internet stranicu, na kojoj se ti snimci mogu pronaći, već je – tokom prošlog meseca – posetilo više od četvrt miliona ljudi, a neki od njih tvrde da su im ti snimci pomogli da ubzaju napore na pružanju pomoći postradalima. Da bi stvar videli iz ptičije perspektive, potrebno je samo par klikova mišem, a rezultat su ovi fantastični snimci načinjeni iz svemira.

Na ovima se vidi stadion Super Doum u Nju Orleansu – pre i posle uragana. «Za stručnjake ovo je glavno sredstvo pomoću koga lako mogu da sagledaju situaciju i da donesu odluku kako treba reagovati. Za javnost, ovo je način da vide gde im je kuća kako bi otkrili da li je krov ostao čitav.» Ako se slika poveća, otkrivaju se i novi detalji, a korisnik ne gubi orijentaciju gde se tačno nalazi. «Naš prenos podataka je dostizao 100 gigabajta na dan, između baza i publike. Samo tokom septembra naša stranica imala je preko 220 hiljada hitova.

Tako znamo da su slike skidane.» Sajt je omogućila američka obaveštajna agencija zadužena za osmatranje iz svemira. Na slikama se vide razmere razaranja, spasilački avioni na aerodormu Galfport-Biloksi, pa čak i predsednički avion. «Ljudi moraju da vide sliku, kako bi im stvari postale jasne. Na ovaj način se vidi sistem i naneta šteta, koju je nemoguće opisati. Shvatili smo da moramo da unapredimo saradnju sa javnošću, što nam nije bila jača strana – kao što možete da pretpostavite. Shvatili smo da postoji ogromna potražnja za uslugama koje mi možemo da pružimo.» Gospođa Puec naglašava da izradom mapa sa lokacijama bolnica, drumova, mostova i drugih objekata od kritične važnosti njena agencija pruža nove usluge ekipama za vanredne situacije. Ista sredstva se sada primenjuju u spasilačkim naporima u Pakistanu i Gvatemali. www.hurricaneimagery.org/

XS
SM
MD
LG