Linkovi

Ričardson: Severna Koreja će se bezuslovno vratiti pregovorima početkom novembra


Bil Ričardson je izjavio da je od sagovornika u Pjongjangu dobio uveravanja da će Severna Koreja sigurno prisustvovati sledećoj rundi šestostranih razgovora u Pekingu o svom spornom nuklearnom programu.

«Severna Koreja će se bezuslovno vratiti pregovorima početkom novembra.»

Ričardson je takodje izvestio da je Severna Koreja spremna da ponovo pristupi Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koji je odbacila 2003. godine i da prihvati smernice UN u pogledu rada svojih nuklearnih postrojenja i nadzora od strane inspektora Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Severna Koreja je na poslednjoj rundi šestostranih pregovora u septembru u načelu prihvatila da obustavi svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja. Ričardson, koji je bio ambasador SAD u UN, u administraciji predsednika Bila Klintona, rekao je da se u Pjongjangu sastao sa čovekom koji se smatra drugim najuticajnijim funkcionerom u severnokorejskoj hijerarhiji - Kim Jong Nam-om, predsednikom Vrhovnog prezidijuma Narodne skupštine, kao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova, Kang Sok Ju-om. Ričardson je rekao da mu je upriličena i retka poseta severnokorejskom nuklearnom postrojenju u Jongbjonu, a da je on, sa svoje strane, predložio domaćinima da to postrojenje zatvore u znak dobre volje, dok su pregovori u toku. Severna Koreja tvrdi da je iskoristila plutonijum iz tog postrojenja za proizvodnju jednog broja nuklearnih bombi.

«Oni tvrde da poseduju bombe. Koliko sam mogao da shvatim - radi se o dve bombe. Pokušao sam da dobijem precizan odgovor, ali nisam uspeo. Prema tome, ne mogu to da potvrdim.»

Ričardson je rekao novinarima da je njegova trodnevna poseta Severnoj Koreji bila uspešna i da su razgovori koje je vodio se severnokorejskim funkcionerima bili najproduktivniji od ukupno četiri susreta koje je imao sa predstavnicima vlade u Pjongjangu u poslednjih 15 godina. Nakon što se Severna Koreja u principu saglasila da obustavi svoj nuklearni program, Pjongjang je naknadno zatražio od medjunarodne zajednice da mu prvo obezbedi reaktor na laku vodu. Druge zemlje učesnice pregovora su to odbile. Ričardson je rekao da su Severnokorejci ispoljili fleksibilnost u pogledu tog zahteva i da ne veruje da će postizanje konačnog sporazuma zavisiti od toga. Guverner Nju Meksika, koji insistira da je njegova poseta imala privatni karakter, tvrdi da je uspeo da postigne jednu stvar - da ubedi Severnu Koreju da izmeni odluku o proterivanju radnika medjunarodnih humanitarnih organizacija do kraja ove godine. Pjongjang je naime, nedavno objavio da želi da svi humanitarni radnici napuste zemlju, a da medjunarodne agencije, umesto dostavljanja hrane, pomognu u oživljavanju severnokorejske poljoprivrede.

XS
SM
MD
LG