Linkovi

Mekdad oštro reagovao na izveštaj UN o atentatu na bivšeg libanskog premijera Haririja


Mekdad je rekao da je izveštaj razočaravajući i da je pun neproverenih optužbi i starih vesti. On je rekao da islednici UN nisu dovoljno ispitali okolonosti pod kojima je ubijen Hariri već su umesto toga formirali gledište na osnovu pretpostavki o angažovanju sirijskih vlasti. Ambasador Mekdad je rekao da neke članice “ucenjuju” Savet bezbednosti kako bi preduzeo akcije protiv Sirije, uključujući mogućnost uvodjenja sankcija.

“U pitanju je politika. Te optužbe su političke prirode i bez ikakve osnove. One su političke pošto je to jedini način na koji su mogli da vode svoju istragu i ustanove neke stvari koje su, po našem mišljenju, neprihvatljive i neuverljive.”

Američki ambasador Džon Bolton je rekao da su te tvrdnje ”smešne” i ukazao da izveštaj govori sam za sebe. On je naveo da bi medjunarodna zajednica trebalo da insistira da Sirija saradjuje.

“Nedostatak stvarne saradnje Sirije o značajnim stvarima onemogućava komisiju da ustanovi istinu. Izgleda mi da bi Savet bezbednosti trebalo da se usredsredi na to kako da sirijska vlada u potpunosti i na suštinski način saradjuje, a izveštaj komisije jasno govori da ta zemlja do sada to nije učinila.”

Savet bezbednosti bi trebalo da u utorak razmotri izveštaj na 54 stranice. Izveštaj ne predstavlja završetak istrage komisije, pošto je njen mandat produžen do polovine decembra.

Američki predsednik Buš je rekao da je izveštaj uznemirujući i da jasno ustanovljava da bez Sirijskog učešća politički atentat nije bio moguć. Buš je zatražio od Svetske organizacije da pažljivo prouči i adekvatno reaguje na izveštaj, u kojem se personalno optužuju bliski rođaci i saradnici predsednika Bašira Al Asada. Predsednik je još jednom ponovio da će Sjedinjene države izaći kao pobednik u aktuelnom ratu protiv terorizma.

Kondoliza Rajs: Izveštaj UN o ubistvu Haririja veoma uznemiravajući

Američki funkcioneri su očekivali da će izveštaj UN sadržati tvrdnje o povezanosti sirijskih i libanskih bezbednosnih funkcionera sa ubistvom Haririja. Državni sekretar Rajs se konsultovala sa ruskim, britanskim i francuskim funkcionerima, a nedavno i sa generalnim sekreatrom UN, Kofijem Ananom, u vezi sa mogućim daljim oracima. Svoje prvo reagovanje na izveštaj istražitelja UN Detlefa Melisa, državni sekretar je iznela u Alabami, gde je ovog vikenda domaćin britanskom sekretaru za inostrane poslove, Džeku Strou. Rajs je rekla novinarima da je čak i letimičan pogled na izveštaj veoma uznemiravajući, pošto se u njemo navodi da su u ubistvo Haririja umešani sirijski funkcioneri i pošto postoje jasne indikacije da Sirija nije saradjivala u istrazi UN. Detaljnije komentare je izneo pomoćnik državnog sekretara za Bliski istok, Dejvid Velč, na današnjem brifingu u Medjunarodnom pres centru u Vašingtonu. Velč je takodje rekao da su implikacije glavnih zaključaka u izveštaju veoma ozbiljne.


«Koji su to elementi? Prvo - da je postojao politički motiv za ubistvo Haririja. Drugo – da se radi o dobro organizovanoj zaveri, što se detaljno opisuje u izveštaju. Treće – pominju se lažne izjave, nedostatak saradnje i unapred pripremljena svedočenja i sugeriše zaključak da je postojala odluka da se Rafik Hariri ubije, da to nije moglo da se uradi bez odobrenja visokih sirijskih funkcionera i da nije moglo da se organizuje bez učešća nekih od libanskih funkcionera.»

Velč je dodao da su SAD opozvale svog ambasadora iz Damaska ubrzo posle ubistva Rafika Haririja i uvele neke sankcije Damasku, u skladu sa Zakonskim aktom o odgovornosti Sirije, koji je Kongres usvojio pre dve godine. Predsednik Buš bi mogao da uvede i dodatne, oštrije mere sadržane u tom aktu. SAD tvrde da, pored umešanosti u Haririjevo ubistvo, Sirija svesno dozvoljava islamskim ekstremistima da sa njene teritorije ulaze u Irak da bi se pridružili pobunjenicima, kao i da podržava palestinske frakcije koje se protive miru sa Izraeloim. U svom svedočenju u Senatu, ranije ove nedelje, sekretar Rajs je navela da administracija sledi diplomatski pristup u pogledu aktivnosti Sirije i Irana u Iraku, ali nije isključila mogućnost upotrebe sile, rekavši da ne želi da prejudicira odluke koje su u nadležnosti predsednika.

XS
SM
MD
LG