Linkovi

Berns pozvao vlade BiH, SCG i Hrvatske da uhapse Karadžića, Mladića i Gotovinu


Tokom nedavnog putovanja po zemljama Balkana , državni podsekretar Nikolas Berns pozvao je vlade Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske da uhapse trojicu najpoznatijih ratnih zločinaca na Balkanu.

Dvojica od njih su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Bivši general Mladić optužen je pred Medjunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu za navodno učešće u ubistvu skoro 8 hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka u okolini Srebrenice 1995, najveći zločin nad civilima u Evropi od Drugog svetskog rata.

Bivši predsednik bosanskih Srba Radovan Karadžić smatra se glavnim organizatorom etničkog čišćenja bosanskih muslimana tokom rata u BiH.

Treća najtraženija osoba optužena za ratne zločine je hrvatski general Ante Gotovina. On je optužen da je naredio ubijanje najmanje 150 srpskih civila i proterivanje 150 hiljada drugih tokom kampanje hrvatske vlade 1995. za povratak teritorije koju su držali pobunjenici.

Ukoliko preostali ratni zločinci ne budu uskoro uhapšeni moglo bi da bude reperkusija. Sjedinjene Države , rekao je državni podsekretar, neće podržati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru za ulazak u Partnerstvo za mir dok te zemlje ne ispune svoje obaveze o punoj saradnji sa medjunarodnim tribunalom.

Isto tako, Hrvatska neće postati članica NATO-a dok Ante Gotovina ne bude poslat u Hag. Sjedinjene Države odmrznule su pomoć Srbiji u junu nakon što su srpske vlasti organizovale predaju , tokom šest meseci , jednog broja osoba osumnjičenih za ratne zločine. Ta pomoć, rekao je Berns mogla bi da bude ponovo suspendovana. «To je pitanje političke volje vlasti u Beogradu, rekao je on i dodao, «da razlog ne može da bude da te osobe ne mogu da budu pronadjene».

Sjedinjene Države , rekao je državni podsekretar Berns, ne mogu da dozvole sebi da zaborave masakre u balkanskim ratovima, a osobe odgovorne za te masakre trebalo bi izvesti pred lice pravde zbog ratnih zločina. «Mi nećemo praviti kompromis po pitanju ovih ocena», zaključio je Berns.

XS
SM
MD
LG