Linkovi

Sajam automobila u Tokiju


Na ovogodišnjem sajmu najveću pažnju privlače vozila koja nisu štetna po prirodnu okolinu. Uz prisustvo nekoliko stotina uzveštača i snimatelja, predsednik kompanije Tojota, Katsuaku Vatanabe, je prikazao model najnovijeg vozila najvećeg japanskog proizvođača – poznat kao FAJN-EKS (Fine-X). Model ima nezavisnu kontrolu na sva 4 točka, radi lakšeg parkiranja u malom prostoru, kao i hibridni model pogona sastavljen od gorivne ćelije i benzinskog motora. Izlagači na ovogoišnjem sajmu nastoje da dokažu da se pridružuju ekološkoj revoluciji, tako što su prikazali energetski ekonomične automobile, kao i vozila koja koriste aletrnativne izvore energije. Tojota se nalazi na čelu, sa svojim komercijalno jako uspešnim modelom Prijus, koji ima hibridni elektro-benzinski motor. Rekordno visoke cene sirove nafte i sve veća zabrinutost zbog efekata koje automobilska isparenja imaju na okolinu, navela su i druge proizvođače da krenu putem Tojote.

Portparol kompanije Subaru, Džun Imada, naglašava da napori na proizvodnji ekološki prijateljskih vozila nisu zasnovani samo na zaradi, pošto su razvojni troškovi jako visoki a nema garancije da će ih tržište opravdati.

«Gorivne ćelije kao sistem moraju da prevaziđu ozbiljnu tehnološku prepreku. Ali kada govorimo o prednostima po okolinu, mi auto-kompanije moramo da radimo na novim tehnologijama kao što su gorivne ćelije, kako bi zaštitili prirodu.»

Helmut Panke, predsednik kompanije BMW, skeptičan je i dalje. On naglašava da iako hibridna vozila mogu biti efikasnija u gradskom saobraćaju, gorivne ćelije i vozila na struju ne predstavljaju opasnost za benzinske motore.

«Manje od 5% tržišta će, na dugi rok, otpasti na hibridna vozila. Ona će imati primenu i svi proizvođači će morati da ih prave pošto će to tržište zahtevati, ali je mnogo veći izazov smanjiti potrošnju klasičnih motora.»

Ipak, nemački proizvođač luksuznih vozila ne ignoriše alterantivne sisteme. BMW se pridružio kompanijama Damler-Krajsler i Dženeral Motors u nastojanju da proizvedu novu tehnologiju za hibridna vozila sledećih generacija.

XS
SM
MD
LG