Linkovi

500 hiljada žena svake godine umre zbog komplikacija u trudnoći


Fond Ujedinjenih nacija za stanovništvo, saopštio je da u zemljama u razvoju, skoro 530 hiljada žena svake godine umre zbog komplikacija u trudnoći i na porođaju - jedna svakog minuta.

Na svaku ženu koja umre, navodi se da još milioni pretrpe teške povrede ili budu onesposobljene. Marija Hoze Alkala, autorka novog izveštaja UN, kaže da je većinu smrtnih slučajeva moguće preduprediti kroz opšti pristup zdravstvenim službama.

«Žene nastavljaju da umiru i pate zato što su siromašne, zato što su žene i zato što nemaju pristup zdravstvenim službama koje se bave ljudskom reprodukcijom, zdravstvenoj nezi koju podrazumevamo u razvijenim zemljama. To je moralno neodbranjivo», kaže autor izveštaja, u kojem se takođe ističe da je glavno smanjenje broja smrtnih slučajeva zabeleženo u zemljama sa niskim i umerenim stopama smrtnosti.

Ipak, mali napredak je načinjen u proteklih dvadeset godina i u zemljama sa visokom stopom smrtnosti trudnica. U izveštaju se dodaje da su reproduktivni zdravstveni problemi, uključujući HIV i sidu, vodeći uzrok smrti i bolesti kod žena starosti od 15 do 44 godine. U najteže pogođenim zemljama u Africi, na tri mlade žene zaražene virusom HIV, dolazi jedan mladi muškarac zaražen istim virusom. Marija Hoze Alkala kaže da za mnoge probleme treba okriviti nejednakost polova. Žene se i dalje suočavaju sa diskriminacijom pri pronalaženju pristojnog zaposlenja, obezbeđivanju jednake plate za isti posao i dobijanju kredita.

«U izveštaju se traži da se žene stave na vrh prioriteta umesto na dno, kao što je često slučaj. Žene su najvažnije za razvoj. One u mnogim porodicama obezbeđuju hleb i jedine brinu za opstanak porodice», kaže Marija Hoze Alkala.

U izveštaju se tvrdi da ulaganje u jednakost polova, reproduktivno zdravlje i omladinu, ne samo da će da spase živote, nego će doprineti smanjenju globalnog siromaštva.

XS
SM
MD
LG