Linkovi

Divac i zvanično u "penziji", Miličić nastavlja sa dobrim partijama


Jedan od najboljih košarkaša Srbije i Crne Gore svih vremena Vlade Divac i zvanično je saopštio da se - posle 16 sezona u NBA ligi, povlači iz košarke.

Na konferenciji za novinare u trenažnom centru Lejkersa, Divac je istakao "da je ozbiljno razmišljao o tome da produži karijeru za još godinu dana, ali da zbog povrede leđa ne bi pružio svoj maksimum". Kao što se i očekivalo, ostaće u timu u kome je 1989. godine započeo NBA karijeru, i to kao saradnik generalnog menadžera Miča Kupčaka, koji planira da ga koristiti kao skauta, pre svega za Evropu, ali i u pripremama za draft.

U 16-godišnjoj karijeri, nastupajući za Lejkerse, Šarlot i Sakramento, Divac je odigrao 1.134 utakmice ligaškog dela sezone i 121 plej-of meč. Bio je jedan od prvih Evropljana, koji su igrali značajnu ulogu u najjačoj ligi sveta i mnogo doprineo globalizaciji NBA lige. Igrao je u finalu plej-ofa 1991, a ostaće zabeleženo da je tek treći centar u istoriji, posle Karima Abdul-Džabara i Hakima Olajžuvona, sa preko 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada.

Miličić nastavlja dobru seriju

Protekle večeri odigrano je osam utakmica NBA predsezone, a najzanimljivije je bilo u Bejkersfildu u Kaliforniji, gde su Lejkersi posle produžetka pobedili Vašington – 111:108. Kobi Brajant je ubacio 28 poena, Gilbert Arinas 27, ali je presudio Kvami Braun sa dva slobodna bacanja 29 sekundi pre kraja ekstra perioda. Prvi pik sa drafta 2001, koji je letos iz Vašingtona trejdovan u Lejkerse završio je sa 19 poena, 7 skokova i 4 asistencije protiv svog bivšeg tima.

Peđa Stojaković je u porazu Kingsa na svom parketu protiv Denvera – 102:99 ubacio 18 poena, uz 4 skoka, a seriju vrlo dobrih partija u pripremnom periodu nastavio je i Darko Miličić, čiji Detroit je na svom terenu poražen od Dalasa – 98:94. Miličić je igrao 22 minuta, ubacio 9 poena, uz 2 skoka, asistencije i blokade. Posebno je impresionirao jednim ulazom uz zakucavanje i pogotkom sa oko sedam metara. Inače, drugi pik sa drafta 2003. godine, koji je prethodne dve godine uglavnom proveo na klupi Pistonsa, trenutno je prvi bloker NBA u pripremnom periodu sa 14 banana na četiri meča.

XS
SM
MD
LG