Linkovi

Koštunica na sednici Saveta bezbednosti UN 24. oktobra


Posle dužeg perioda marginalizovanja, pregovori o budućem statusu Kosova postaju tema koja sve više zaokuplja pažnju javnosti u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić procenjuje da će se u pregovorima o budućem statusu Kosova situacija možda dramatično menjati iz minuta u minut i izražava uverenje da će međunarodna zajednica imati i više od posredničke uloge u tim pregovorima.

Na jednom od važnih sastanaka predstavnika međunarodne zajednicena kome će se razgovarati o Kosovu, sednici Saveta bezbednosti 24. oktobra srpsku delegaciju najverovatnije će predvoditi premijer Vojislav Koštunica. To je rekao premijerov savetnik Aleksandar Simić koji je izrazio uverenje da će Savet bezbednosti snažno podržati ulazak u drugu fazu rešavanja kosovskog problema u kojoj Beograd želi da doprinese iznalaženju trajnog i održivog rešenja u pokrajini.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić pozvao je poslanike Demokratske stranke da se vrate u republički parlament jer predstoji dogovor o važnim državnim pitanjima i zatim rekao da se u najkraćem roku mora formirati pregovarački tim za razgovore o budućem statusu Kosova u kome bi bili predstavnici vlada Srbije i državne zajednice i kabineta predsednika Srbije.

A predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je pobednička formula Beograda za pregovore o budućem statusu Kosova formiranje državnog veća koje bi bilo i vrh pregovaračkog tima i u kome bi bili premijer, predsednici Republike i Skupštine, ministar spoljnih poslova i po potrebi još neki ministar.

XS
SM
MD
LG