Linkovi

Albanski premijer Beriša u Crnoj Gori


Dok albanski premijer Sali Beriša tvrdi da status Kosova treba riješiti voljom njegovih građana, crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas u Podgorici nakon susreta sa albanskim kolegom da o statusu Kosova treba da razgovaraju zvaničnici Beograda i Prištine uz podsredstvo predstavnika međunarodne zajednice. Albanski premijer kazao da treba poštovati pravo građana Crne Gore na samopredjeljenje u skladu sa ustavom.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas da je Crna Gora zainteresovana da se do rješenja statusa Kosova dođe do sredine naredne godine uz dijalog Beograda i Prištine i posredovanje međunarodne zajednice.

Đukanović je, nakon razgovora sa svojim albanskim kolegom Sali Berišom koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Podgorici, iskazao želju da rješenje kosovskog pitanja bude posljednji bezbjednosni problem u regionu koji će učvrstiti stabilnost Balkana.

Beriša je naveo da status Kosova treba riješiti u skladu sa voljom njegovih građana koji žele nezavisnost i naveo da se vlada u Tirani zalaže za poštovanje prava nealbanskog stanovništva i povratak raseljenih.

On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine neophodan. "Albanska vlada će u tom smislu podspješiti organe vlasti na Kosovu", rekao je Beriša i ocijenio da je na Kosovu ostvaren veliki napredak, što potvrđuje otvaranje pitanja rješavanja njegovog statusa.

Đukanović je albanskog kolegu upoznao i sa planovima crnogorske Vlade o organizovanju demokratskog referenduma na proljeće naredne godine i rekao da će nakon referenduma nezavisna Crna Gora biti ne samo faktor stabilnosti već i faktor učvršćivanja dobrosusjedstva i prijateljstva u regionu.

Beriša je takođe kazao da treba poštovati pravo građana Crne Gore na samopredjeljenje u skladu sa ustavom.

Dvojica zvaničnika najavili su da će saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti usmjerena prvenstveno na razvoj putne infrastrukture, saradnji u energetici i borbi protiv organizovanog kriminala.

Crnogorski premijer Milo Đukanović založio se danas za formiranje zajedničkog tijela crnogorske i albanske vlade koje bi se bavilo promocijom i korišćenjem resursa Skadarskog jezera.

Đukanović, koji je zajedno sa premijerom Albanije učestvovao na prvom međunarodnom skupu o Skadarskom jezeru održanom u Nacionalnom parku u Vranjini, kazao je da je takav predlog u funkciji održivog razvoja dvije zemlje.

Vlahović okončao posjetu Sjedinjenim Državama

Razgovorima u Stejt Dipartmentu, ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović okončao je posjetu Sjedinjenim Državama.

Vlahović je u ponedjeljak razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Džejmsom Mek Dugalom i direktorom za Evroaziju u kabinetu ministra odbrane Alanom Van Egmondom.

Vlahović je u razgovima sa američkim zvaničnicima ponovio da će se referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore održati najkasnije do kraja aprila naredne godine i izrazio uvjerenje da će "demokratski, transparentan i kontrolisan proces obnove državnosti, koji će se sprovesti u skladu sa postojećim Zakonom o referendumu i priznatom medjunarodnom praksom, dovesti do kredibilnog referendumskog rezultata".

U razgovoru sa zvaničnicima Pentagona, kako je saopšteno, konstatovan je zajednički interes za nastavak saradnje Crne Gore i SAD u oblasti bezbjednosti i odbrane, sa posebnim akcentom na pitanja bezbjednosti granica i borbe protiv širenja naoružanja. Navodi se i da je Van Egmond "izrazio zadovoljstvo Pentagona zbog odgovornog odnosa Crne Gore prema Haškom tribunalu i činjenice da ona, sa svoje strane, daje konstruktivan doprinos ispunjavanju uslova za pristupanje Partnerstvu za mir i NATO-u".

Vlahović je u utrorak uveče otputovao u službenu posjetu KAnadi tokom koje će razgovarati sa pomoćnikom ministra inostranih polova za bilateralne odnose i zvaničnicima Agencije za međunarodnu pomoć /CIDA/.

XS
SM
MD
LG