Linkovi

Ptičiji Grip u Evropi


Ptičiji grip se, izgleda, širi Evropom. Prošle nedelje se pojavio u Rumuniji, a sada je vlada u Grčkoj potvrdila da je i u toj zemlji zabeležen prvi slučaj.

Grčka - prva zemlja EU u kojoj se pojavio ptičiji grip

Na ovom slikovitom grčkom ostrvu u Egejskom moru prvi slučaj ptičjeg gripa je zabeležen na jednoj farmi ćurki. Grčka je sada prva zemlja u Evropskoj uniji koja je izvestila o takvom slučaju. Za sada se smatra da se radi o virusu koji nije opasan po ljude, a ne o smrtonosnoj vrsti H5N1. Testovi su još uvek u toku. Grčki ministar poljoprivrede kaže da se preduzimaju sve neophodne mere da se zaustavi širenje bolesti. Rumunija je izvestila o slučajevima prošle nedelje - i mada je rečeno da zemlja čini sve što je moguće da obuzda taj virus uništavanjem hiljada peradi i dezinfekcijom čitavih dva sela – to, izgleda, nije dovoljno. Pokazalo se da je još 12 labudova zaraženo ptičijim gripom u jednom selu - 20 milja od mesta gde je bolest prvi put otkrivena.

Vlasti SCG očekuju pojavu ptičijeg gripa

Funkcioneri SCG su takodje izrazili bojazan da bi ptičiji grip narednih nedelja mogao da stigne u zemlju iz Rumunije ili Grčke. Ministar za zdravstvo u vladi Srbije, Tomica Milosavljević, je na konferenciji za novinare rekao da sve vladine agencije treba da saradjuju i budu spremne za efikasnu akciju u slučaju izbijanja ptičijeg gripa.

Evropski komesar za zdravstvo, Markos Kiprianu, je izjavio da pojava ptičijeg gripa u Evropi ne povećava rizik od zdravstvenih problema za ljude, ali on i dalje globalna pretnja.

”Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da postoji mogućnost pandemije. Ona bi mogla da potekne od ovog virusa, a mogla bi da bude i deo mutacije bilo kog drugog virusa gripa,“ kaže evropski komesar za zdravstvo.

Džek Stro: potrebna koordinisana akcija

Ministri inostranih poslova Evropske unije su na današnjem sastanku u Luksemburgu takodje saopštili da je ptičiji grip globalna pretnja koja zahteva široku medjunarodnu saradnju. Oni su pokušali da smire javnost nakon informacija da je virus zahvatio bar tri zemlje u jugoistočnoj Evropi.

U svojstvu predsedavajućeg EU, britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro je naglasio potrebu za koordinisanom akcijom. Medjutim on je rekao da postoje adekvatni preliminarni planovi u Evropi za suočavanje sa mogućim prenošenjem ptičijeg gripa na ljude. Mnoge zemlje se spremaju da kupe velike količine anti-virusnih lekova. Medjutim, Svetska zdravstvena oranizacija upozorava protiv panične kupovine, jer lekovi poput Tamiflua mogu da smanje efekat bolesti, ali to ipak nije vakcina koja može da je spreči. U medjuvremenu, Švajcarska kompanija Roše koja proizvodi Tamiflu saopštila je da povećava proizvodnju i da će dozvoliti i drugim kompanijama i vladama da proizvode taj lek.

XS
SM
MD
LG