Linkovi

Obnovljeno helikoptersko dostavljanje pomoći žrtvama zemljotresa u Pakistanu


Nakon što su loši vremenski uslovi prošle nedelje izazvali prekid spasilačkih letova u delove Pakistana pogođene razornim zemljotresom, helikopteri sa humanitarnom pomoći i teško ranjemim žrtvama ponovo lete.

Novinar Glasa Amerike Benžamin Send proveo je jedan dan sa posadom američkog helikoptera Blek Hok, tokom leta do mesta Čakoti u kome se i dalje nalazi nekoliko hiljada bolesnih i povređenih ljudi, čiji životi zavise od humanitarne pomoći.

Čim se meteorološka situacija u pakistanskom delu Kašmira popravila, američki vojni helikopteri obnovili su spasilačke letove i dopremu medicinskih zaliha u neke od oblasti koje su najteže pogođene u zemljotresu.

Posle pauze od više od nedelju dana, pomoć je počela da stiže u Čakoti, gradić smešten u Himalajima, duž linije razgraničenja između indijskog i pakistanskog dela Kašmira. Američki vojnici su brzo istovarili 40 paleta hrane i lekova, pa su utovarili ranjenike i krenuli nazad, put vojne baze u predgrađu Islamabada. Major pakistanskih oružanih snaga, Abdul Ahmed ukazuje da bi broj ranjenika u Čakotiju i okolini mogao da pređe 70%, i naglašava da tamo ima veoma mnogo teško ranjenih.

“Uslovi su tamo izuzetno teški. Skoro 100% kuća je potpuno uništeno.”

Vlasti su sada saopštile da bi broj žrtava zemljotresa mogao da bude veći od 54 hiljade, što je dvostruko veća procena u odnosu na samo dva dana ranije. Severni Pakistan stradao je u zemljotresu jačine 7,6 stepeni, a najveći broj žrtava je u severo-zapadnoj pograničnoj oblasti i delu Kašmira.

Vlasti navode da postoji mogućnost da se broj poginulih poveća za još nekoliko hiljada, kada spasioci dopru do udaljenih sela i zaselaka širom tog nepristupačnog regiona. Paksitanske oružane snage su saopštile da će biti potrebne bar još tri sedmice, pre nego što drumovi do udaljenih naseobina budu prohodni.

Do tada stanovnici tih delova zemlje zavisiće od helikoptera, radi dopreme hrane i evakucije ranjenih. Pakistanska vlada želi da se stanovnici grupišu u veća naselja, kao što je Čakoti, gde helikopteri mogu da sleću i odakle može da se dalje raznosi pomoć. Što se tiče ljudi koji se nalaze u udaljenim naseljima ili koji su teško bolesni ili povređeni – kako kaže član posade helikoptera narednik Kori Mek Feden– sve što za njih može da se učini jeste da im se iz vazduha dostavi što je moguće više hrane.

“Naš plan je da dopremo do što je moguće više domova u jednom danu i da se nadamo da će to biti moguće ponovo sutradan. Samo izbacimo teret, odletimo, vratimo se i ponovo izbacimo.”

Kako navode zvaničnici UN, pored hrane i lekova, spasilački timovi moraju da obezbede adekvatnu zaštitu i smeštaj za više od 2 miliona ljudi, pre nego što počne teška himalajska zima. Kako kažu stanovnici Čakotija, prvi sneg mogao bi da padne već ove ili sledeće sedmice.

XS
SM
MD
LG