Linkovi

Kraj "narandžaste" revolucije?


Ukrajinska «Narandžasta revolucija» iz prošle godine probudila je nade da bi poštena, nova vlada mogla da smanji zvaničnu korupciju i pusti da se razvija ogroman ekonomski potencijal zemlje. Medjutim, ukrajinska ekonomija je usporila, a predsednik Viktor Juščenko je šokirao naciju prošlog meseca kada je raspustio vladu pod optužbama za ne suprotstavljanje i visok nivo korupcije. Peter Fedinski istražuje da li je «Narandžasta revolucija» gotova ili tek počinje.

Tokom «Narandžaste revolucije» ime Viktora Juščenka odjekivalo je preko kijevskog Skvera nezavisnosti kada je stotine hiljada Ukrajinaca preokrenulo smer nepoštenih predsedničkih izbora i postavilo Juščenka na mesto šefa države. Ali posle samo devet meseci, predsednikov šef kabineta podneo je ostavku , nakon različitih optužbi za korupciju protiv najviših nivoa nove administracije. Sledeće krize razočarale su mnoge u Ukrajini.

Izražavanje neslaganja sa političarima, ipak, je nešto za šta obični Ukrajinci nisu imali slobodu u prošlosti. Vekovima su ukrajinske političke borbe bile sakrivene od javnosti ili su vodile u krvave socijalne poremećaje. Sudeći prema mišljenju ukrajinskog istoričara Oresta Subtelnija, sa univerziteta Jork u Torontu, Kanada, trenutna kriza nije neuobičajena u ukrajinskoj istoriji, ali ne i u istoriji demokratija.

«U parlamentarnim demokratijama , mi često vidimo da je vlada pala ili da je raspuštena. Na primer, imali smo veoma ozbiljnu krizu u Nemačkoj , za koju su svi znali da će biti rešena, pre ili kasnije, i da će sistem nastaviti da funkcioniše».

Predsednik Juščenko je nakon imenovanja postavio Juliju Timošenko za predsednika vlade, uprkos činjenici što je njen socijalistički pristup ekonomiji bio suprotan njegovoj poziciji slobodnog tržišta. Nakon što je naglo smenio Juliju Timošenko, predsednik je , jer su mu trebali glasovi za novog premijera, potpisao politički sporazum sa Viktorom Janukovičem , čovekom koji je pokušao da ukrade prošlogodišnje predsedničke izbore. Andre Jusov, član Pora partije , koja je aktivno podržavala revoluciju, izjavio je da je ugovor kratkovid.

«Januković neće voditi ni jedan politički proces u Ukrajini za još dugo godina. Ja sam razočaran da su Juščenkovi savetnici i sam on napravili takav potez zbog toga što su oživeli Janukoviča kao političkog lidera u Ukrajini».

Medjutim, zbog optužbi za korupciju, čak i u Juščenkovoj administraciji , neki Ukrajinci odbacuju sve političare kao nepoštene. Aktivista partije Pora, Andre Jusov ipak , primećuje da izvesni stepen korupcije postoji u virtualno svakoj zemlji i poziva obične Ukrajince da se aktivno interesuju za rad njihove vlasti. Mnogi analitičari smatraju da ukrajinski lideri odražavaju zemljin korumpirani i socijalni sistem, koji je primorao i stare žene da trguju cigaretama na crnoj berzi.

Oni kažu da ideali «Narandžaste revolucije» nestaju u gustom oblaku korupcije i siromaštva sa dubokim korenima u sovjetskoj i carskoj prošlosti. «Narandžasta revolucija je zadivila širom sveta kao značajni pokazatelj demokratskih ideala. Istovremeno, teška politička realnost otežala je sprovodjenje tih ideala. Prema stepenu volje kojom će Ukrajinci otvoreno i aktivno tragati za poboljšanjem svog društva , kažu analitičari, biće moguće da sačuvaju svoju revoluciju živom.

XS
SM
MD
LG