Linkovi

Predsednik SAD Džordž Buš: Irački narod odlučan da rešava sporove na miroljubiv način


Predsednik Buš je zatražio oslobađanje pet bugarskih bolničarki osuđenih na smrti u Libiji. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava da je predsednik to rekao posle susreta u Beloj kući sa bugarskim predsednikom Georgijem Parvanovom.

Predsednik Parvanov je došao u Vašington velikim delom da bi apelovao na Sjedinjene Države da izvrše pritisak na Libijce da poštede i oslobode bolničarke, koje su radile u jednoj libijskoj bolnici, u kojoj su stotine dece zaražene virusom side. Stručnjaci za tu bolest tvrde da su u tom objektu veoma loši sanitarni uslovi.

Ali libijski sud je presudio da su pet bugarskih bolničarki i jedan palestinski lekar inficirali decu da bi, navodno, podrili državnu bezbednost i sve ih osudio na smrt. Osuđenici poriču optužbu. Libijski Vrhovni sud treba da razmotri njihovu konačnu žalbu 15. idućeg meseca, a predsednik Buš je istakao da je američki stav jasan.

«Stav vlade Sjedinjenih Država je da bolničarke treba da budu oslobođene.»

Tokom kraćeg razgovora sa novinarima, predsednik Buš je naglasio da ne odstupa od tog stava koji je dobro poznat u Tripoliju.

«Tim bolničarkama ne samo da treba da bude pošteđen život, nego treba da budu oslobođene.»

Američki predsednik je rekao da je o tome duže razgovarao sa predsednikom Parvanovom, isto kao i o drugim regionalnim i bilateralnim temama. Predsednik Buš je govorio o Bugarskoj kao o strateškom savezniku i cenjenom partneru, posebno pomenuvši bugarske snage koje služe u Iraku.

Predsednik je rekao da je bugarska mlada demokratska zemlja koja služi drugima kao primer razrešavajući sporove kroz politički proces. Američki predsednik je rekao i da upravo održani referendum u Iraku pokazuje da i mnogi Iračani žele da krenu tim putem, podsetivši da je broj izašlih glasača, naročito među sunitima, mnogo veći nego što je to bio slučaj na januarskim izborima za prelaznu skupštinu.

«Moja prva reakcija na glasanje je da povećanje izlaznosti nagoveštava da je Irački narod odlučan da rešava sporove na miroljubiv način.»

Predsednik je objasnio da je to znak da Iračani shvataju da je traganje za zajedničkim temeljima mnogo bolje nego stavljanje sudbine u ruke pobunjenika koji ubijaju nedužne žene i decu da bi stvorili haos.

«Ideja da su ljudi voljni da pokušaju da razreše svoje političke razlike kroz proces, miroljubivi proces, u oštrom je kontrastu sa onima iz Al kaide i teroristima i ubicama, koji pokušavaju da vode proces kroz nasilje.»

Američki predsednik je rekao da je referendum označio «dan ispunjen nadom u mir» i izuzetan dan za zemlju kojom je pre svega nekoliko godina vladao «tiranin».

Dok se broje glasovi...

Iako su jake mere bezbednosti tokom subotnjeg ustavnog referenduma u Iraku svele napade pobunjenika na minimum, bilo je izolovanih incidenata, uključujući jedan u kojem je poginulo nekoliko američkih vojnika. U ponedeljak, kako se prebrojavanje glasova nastavilo, američka vojska je uzvratila.

U većinskom sunitskom gradu Ramadiju, zapadno od Bagdada, bolnica i groblje pune se onime što je ostalo posle teškog napada. Američka vojska saopštila je da su borbeni avioni i helikopteri ubili oko 70 pobunjenika u odvojenim napadima širom tog nemirnog grada. Na dan održavanja ustavnog referenduma, pet američkih vojnika poginulo je u istoj oblasti kada je njihovo borbeno vozilo Bredli naletelo na improvizovanu eksplozivnu napravu.

Dok se vodi rasprava o tome da li je u napadima bilo civilnih žrtava, prebrojavanje glasova sa subotnjeg referenduma se nastavlja. Manjinski suniti izašli su u velikom broju - neki sa željom da odbace ustav, ali je za to potrebna dvotrećinska većina u najmanje tri provincije. Zvanični podaci još nisu saopšteni, ali prvi nagoveštaji da je ustav usvojen već su izazvali ljutit odgovor nekih sunita.

Jedan od vodja je optužio Sjedinjene Države i iračku vladu da manipulišu sa glasovima. Izborni zvaničnici nadaju se da će objaviti konačne rezultate do srede, istog dana kad bivšem predsedniku Sadamu Huseinu počinje sudjenje.


XS
SM
MD
LG