Linkovi

Štefan Lene: Tri scenarija raspada državne zajednice


Šef radne grupe za Zapadni Balkan Evropskog savjeta, Štefan Lene, pedvidja tri moguća scenarija u slučaju odlaska Crne Gore iz državne zajednice...

Čini se da su prvi put evropski zvaničnici javno iskazali razmišljanja o "danu poslije", ukoliko se najavljeni crnogorski referendum održi i pokaže volju gradjana da napuste državnu zajednicu sa Srbijom.

Tako je Štefan Lene, prvi čovjek visokog predstavnika EU, Haviera Solane za Zapadni Balkan, na nedavno održanoj raspravi u Evropskom parlamentu glasno razmišljao o tri moguća scenarija odlaska Crne Gore.

"Prema prvom, teoretski, moguć je nastavak dezintegracije Srbije. Nisam sreo ni jednog medju medjunarodnim, evropskim i lokalnim ekspertima koji bi očekivao da se desi takvo nešto. Ako gledate na etnički sastav, ako gledate na odnos političkih snaga u Vojvodini ili Sandžaku, potpuno je van očekivanja da će se, nakon Crne Gore i Kosova, nastaviti dezintegracija", kaže Lene.

Za visokog zvaničnika Evropskog savjeta je u istom nivou važnosti nedovršena priča o srpskom ustavu. Lene vjeruje da Srbija od 2000- te godine nije u stanju da završi taj projekat - ne zato što postoje ključne razlike o njegovom sadržaju, već zato što projekat do sada nije odgovorio aktuelnim političkim prilikama i odnosima.

" Ako Crna Gora napusti Uniju, pitanje srpskog ustava će dobiti na aktuelnosti. Pitanje o teritorijalnoj organizaciji Srbije je jedno od velikih, još otvorenih pitanja. Različita gledišta o stepenu vojvodjanske autonomije će, očekujem, u budućim diskusijama oko ustava, dobiti na snazi, a samo pitanje će postati i važno i 'vruće'", kaže Lene.

Treći, konačni scenario crnogorskog napuštanja državne zajednice podrazumjeva promjenu ukupne političke klime u Srbiji, koja bi, sem na pregovore o konačnom statusu Kosova, koji bi tada bili u toku, mogla imati svoje loše posljedice i na opšte prilike:

"Ako se crnogorsko i kosovsko pitanje bude rešavalo u lošem, neodgovornom smjeru, i od strane domaćih i medjunarodnih igrača, tada možemo očekivati negativne posljedice, porast nacionalizma u Srbiji, period snažnih tenzija i političkih nemira".

Medjutim, prema Lehneu, cilj EU da se takvo nešto ne dogodi. U tom je svjetlu projektovana i evropska politika davanja jasne evropske prespektive Beogradu, te rješavanja kosovskog pitanja i najavljenog referenduma Crne Gore i njenog eventualnog odlaska iz državne zajednice.

XS
SM
MD
LG