Linkovi

Geolozi znali da će južnu Aziju pogoditi zemljotres


Naučnici u Kaliforniji rade na usavršavanju kompjuterske simulacije zemljotresa koja bi mogla da pomogne u predvidjanju velikih i razornih potresa poput onog u južnoj Aziji.

Ono što nisu znali je kada će se to desiti. Planinski masiv Himalaja je stvoren pre oko 150 miliona godina kada se tektonska masa na kojoj se danas nalaze Indija i Pakistan odvojila od Antarktika i zatim se hiljadama godina pomerala ka severu da bi se najzad sudarila sa ostatkom azijskog kontinenta. Naučnici smatraju da se azijski potkontinent i dalje kreće ka severu brzinom od oko dva santimetra godišnje što ovo područje čini podložnim zemljotresima. Harli Benz je istraživač u Američkom geološkom zavodu.

«Ovo je prostrano područje deformacije - dužine oko hiljadu kilometara i tu imate brojne raseline i procepe.»

Drugo područje sklono zemljotresima je ono duž raseline San Andreas u Kaliforniji, dugačke hiljadu 300 kilometara. Džon Randl, profesor fizike i inženjerstva na univerzitetu Kalifornije u Dejvisu, ovde testira svoju kompjutersku simulaciju.

«Putem ove simulacije pokušavate da shvatite kako su se stvari odigravale u prošlosti duž ove raseline.»

Randl koristi podatke koje dobija putem satelita sa sistemom za globalno pozicioniranje kako bi stvorio virtuelni model seizmičke aktivnosti duž raseline San Andreas tokom hiljadu godina. On smatra da bi taj model mogao u budućnosti da predvidi zemljotrese u tom području, kao što meteorološki modeli danas predvidjaju putanje uragana.

«Naš cilj je da budemo u stanju da predvidimo zemljotres time što ćemo otkriti indikatore koji će ga nagovestiti nekoliko meseci pa čak i godinu do dve ranije.»

Randl dodaje de bi za nekoliko decenija trećina svetskog stanovništva mogla da živi u seizmički aktivnim područjima. On se nada da će do tada virtuelni kompjuterski modeli biti u stanju da spreče masovan gubitak ljudskih života u zemljotresima poput onog u južnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG