Linkovi

Potražnja za hibridnim vozilima


U auto industriji se već zapaža snažan trend preorijentacije na vozila tog tipa. Novi hibridni modeli za 2006. godinu su već prikazani na automobilskim sajmovima i počinju da stižu u prodavnice. Nova sezona auto izložbi otvorena je u južnoj Kaliforniji gde su proizvodjači prikazali svoje najnovije modele. Tu su, naravno, bili i luksuzni sportski automobil. Medjutim, nezadovoljstvo kupaca visokim cenama benzina navelo je proizvodjače da se više okrenu proizvodnji hibridnih automobila koji, naravno koriste mnogo manje benzina. Tojotin Prius i hibridne verzije Hondinih modela Akord i Sivik trenutno vode na tržištu hibridnih automobila, ali se i druge kompanije uključuju u utakmicu. Ford trenutno ima hibridnu verziju svog malog sportsko-terenskog vozila Escape, ali portparol Lu Eklin kaže da kompanija ima velike planove za budućnost.

«Ford će do 2010. godine proizvoditi četvrt miliona hibridnih vozila.»

Dženeral Motors se takodje kreće u tom pravcu. Generalni direktor, Džon Larson, kaže da ova kompanija priprema hibridnu verziju svog velikog sportsko-terenskog modela «Jukon».

«Hibridnu verziju tog modela planiramo za 2007. godinu. Ona će biti 25 odsto ekonomičnija u pogledu potrošnje goriva.»

Tržište trenutno ne izgleda najpovoljnije za proizvodjače sportsko-terenskih vozila, ali analitičari smatraju da će kompanije koje ostvaruju najveće zarade od prodaje tih modela sniziti cene kako bi privukle kupce uprkos povećanim cenama benzina.

XS
SM
MD
LG