Linkovi

Cene benzina u Americi kreću se oko 75 centi za litar


Cene benzina u Americi kreću se oko 75 centi za litar, odnosno nešto preko tri dolara za galon, dok se očekuje da bi troškovi grejanja, zbog povećane cene prirodnog gasa mogli ove zime da budu veći i za 50 odsto. Neki Amerikanci stoga počinju da menjaju svoje navike u pogledu trošenja, odnosno štednje energije.

Posle udara dva uragana na priobalno područje Meksičkog zaliva, gotovo 70 odsto postrojenja za proizvodnju prirodnog gasa i 86 odsto za proizvodnju nafte u tom regionu je i dalje van upotrebe. Neposredno posle naleta uragana, administracija predsednika Buša je po prvi put pozvala Amerikance da štede energiju.

«Možemo da sugerišemo da se ljudi zajednio prevoze na posao, da koriste javni prevoz i da koriste više električne energije van špiceva.»

Visoke cene benzina već su naterale neke ljude da se manje voze. Rob Lav sada mnogo redje koristi svoj Lendrover a na posao odlazi – biciklom.

«Mislim da je cena od tri dolara po galonu bila - limit. Kupovao sam benzin kada je koštao 2 dolara i 90 ili 95 centi, ali sada, kada je, na primer, 3 dolara i 19 centi - morate da razmislite o drugim opcijama.»

Kada koristi svoja kola, Rob nastoji da sve isplanira tako da može da obavi svoje zadatke u jednom putovanju.

«Ako nešto zaboravim – pa, to ću ostaviti za sledeću nedelju,» kaže Rob.

Ketrin Vot je prestala da vozi ćerku u školu. Umesto toga njih dve sada prelaze kilometar i po do škole peške.

«Tako uštedimo oko 55 dolara mesečno. Što je veća cena benzina – to više štedimo», kaže Ketrin.

Amerikanci takodje preispituju svoj izbor automobila. Prodaja sportsko-terenskih vozila i kamioneta koji gutaju velike količine benzina je naglo opala u septembru. U medjuvremenu, veće cene lož ulja i prirodnog gasa navode neke Amerikance da se vrate tradicionalnim načinima. Prodaja šporeta na drva je, na primer, naglo porasla.

«Prodali smo toliko šporeta na drva da proizvodjači jednostavno ne mogu da zadovolje potražnju. Kažu nam da će trebati nekoliko meseci pre nego što budu mogli da pošalju nove šporete,» kaže ovaj prodavac.

«Rekla sam deci da se naviknu na topliju odeću i obuću, a koristićemo i naš kamin. Sobe koje ne koristimo ćemo zatvoriti,» kaže Ketrin Vot.

Bar ove zime, smanjenje potrošnje energije će biti siguran način da se smanje troškovi.

XS
SM
MD
LG