Linkovi

65% registrovanih birača učestvovalo na referendumu o novom ustavu Iraka


U Iraku nastavljeno prebrojavanje glasova

U Iraku se nastavlja prebrojavanje glasova sa jučerašnjeg referenduma, dok izveštaji o delimičnim rezultatima pokazuju da je moguće da je ustava, koji podržavaju SAD, dobio podršku iračkih birača. Agencija Asošietid Pres izveštava da je prema prvim rezultatima u pokrajini Dijala 70 odsto birača glasalo za usvajanje ustava. Dijala je jedna od tri ključne pokrajine sa većinskom sunitskom populacijom. Protivnici ustava su se nadali da će ustav biti poražen u te tri pokrajine. Prema pavilima referenduma da bi ustav bio odbačen dve trećine birača u najmanje tri pokrajine trebalo bi da glasa protiv. Zvaničnici su saopštili da je odziv birača bio visok u najmanje osam od ukupno 18 pokrajina dok je u drugih sedam pokrajina bio umeren. Istovremeno, američka vojska u Iraku je saopštila da je tokom jučerašnjeg glasanja pet američkih vojnika ubijeno u eksploziji bombe pored puta u većinom sunitskom gradu Ramadi, ali da je dan inače protekao mirno.

Predsednik Buš čestitao Iračanima
Predsednik Buš je čestitao Iračanima na, kako je rekao, uspešnom glasanju za ustav. Predsednik je u razgovoru sa novinarima u Beloj kući rekao da je zadovoljan time što je odziv iračkih birača ovog puta bio viši nego u januaru, kao i činjenicom da je veći broj sunita glasao na referendumu.

Predsednik Buš je takodje odao priznanje iračkim bezbednosnim snagama i američkoj vojsci, koja ih je obučila, pošto je nasilje držano pod kontrolom tokom održavanja referenduma.


Pakistan otkazao operacije pružanja pomoći preživelima katastrofalnog zemljotresa
Obilne kiše i niske temperature primorale su pakistanske vlasti da otkažu operacije pružanja pomoći preživelima katastrofalnog zemljotresa u Kašmiru, na severu zemlje. Pakistanski funkcioneri su izjavili da će loše vremenske prilike verovatno dovesti do novih smrtnih slučajeva medju preživelima koji su sada izloženi oštrim klimatskim uslovima bez smeštaja i, često, bez dovoljno hrane i vode. Pakistanske vlasti su, inače saopštile da je u zemljotresu poginulo preko 39hiljada ljudi, dok je preko 65 hiljada povredjeno. Pre nego što je obustavljeno dostavljanje pomoći helikopterima, u jučerašnjem padu pakistanskog vojnog helikoptera poginulo je svih čest članova posade. Dostavljanje pomoći je takodje obustavljeno u indijskom delu Kašmira, gde je u zemljotresu stradalo preko hiljadu 400 ljudi.

Kondoliza Rajs razgovarala sa britanskim liderima
Američki državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala je sa britanskim liderima o načinima da se Iran privoli da odustane od svog nuklearnog programa. Gospodja Rajs danas završava turneju po zemljama Centralne Azije i Evrope susretom sa britanskim premijerom Tonijem Blerom u Londonu. Ona je prethodno boravila u Rusiji gde nije uspela da ubedi ruske zvaničnike da podrže nastojanja da se slučaj iranskog nuklearnog programa iznese pored Savet bezbednosti UN radi mogućeg uvodjenjasankcija Teheranu, ukoliko ne odustane od prerade nuklearnog goriva i ne vrati se za pregovarački sto.

Iran spreman da se vrati pregovorima sa Evropskom unijom
Iran je saopštio da je spreman da se vrati pregovorima o nuklearnim aktivnostima sa Evropskom unijom, ali je takodje naveo da neće suspendovati preradu nuklearnog goriva. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Reza Asefi izjavio je na konferenciji za novinare u Teheranu da je vlada Irana spremna da nastavi bezuslovne razgovore. On je izrazio nadu da bi dve strane mogle da dodju do sporazuma i izbegnu iznošenje iranskog nuklearnog programa pred Savet bezbednsti Ujedinjenih nacija. Britanija, Francuska i Nemačka su zapretile da će izneti to pitanje pred Savet bezbednosti, koji bi Teheranu mogao da uvede sankcije, ukoliko Iran ne obustavi obogaćivanje uranijuma u postrojenju u Isfahanu, koje je obnovio u avgustu.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_Romanian_health_workers_carry_domestic_birds_to_gas_eng_210_14oct05.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Rumunske vlasti naložile su da se uništi više hiljada peradi u delti Dunava
Rumunske vlasti naložile su da se uništi više hiljada peradi u delti Dunava kao i da se upotrebe dezinfekciona sredstva u dva sela gde se pojavio ptičiji grip. Rumunski ministar poljoprivrede George Flutur izjavio je da je sva živina u ta dva sela uništena pošto je potvrdjeno da je virus koji je izazvao grip bio tip H5N1 koji je doveo do smrti 60 osoba u Aiziji. Sva vozila koja napuštaju pomenuta dva sela se dezinfikuju dok je celo područje pod karantinom. Veruje se da su viru iz Azije u Evropu prenele ptice selice. Evropska unija je zabranila uvoz živine iz Rumunije i Turske gde je takodje potvrdjeno prisustvo virusa H5N1.

Indija i Rusija održale zajedničke vojne vežbe
Indija i Rusija su danas održale zajedničke vojne vežbe koje su posmatrali ministri odbrane dveju zemalja - Pranab Muherdži i Sergej Ivanov. Tokom vežbe je došlo do incidenta kada je jedan minobacač koji je bačen iz vazduha greškom pao u neposrednoj blizini dvojice ministara koji su, medjutim, prošli bez ozleda. Sergej Ivanov je izjavio da je Moskva, koja je već glavni snabdevač Indije oružjem, spremna da zaključi nove sporazume sa Nju Delhijem i da je snabde najmodernijm sistemima naoružanja.

Američki ekonomski zvaničnici započli razgovore sa kineskim predstavnicima
Tim američkih ekonomskih zvaničnika, koje predvode sekretar za finansije, Džon Snou, i direktor Uprave federalnih rezervi, Alan Grinspen, započeo je u Pekingu razgovore sa kineskim predstavnicima o trgovinskom debalansu, kineskoj monetarnoj politici i drugim bilateralnim ekonomskim problemima. Američki zvaničnici su usredsredjeni na nekoliko glavnih pitanja u cilju otvaranja rastuće kineske ekonomije za strane investicije. Jedno do glavnih pitanja je i smanjenje rastueg kineskog trgovinskog suficita u razmeni sa Sjedinjenim Državama, koji je prošle godine dostigao 162 milijarde dolara. Američke korporacije takodje žele da američki pregovarači izvrše dodatni pritisak na Kinu da revalvira svoju valutu juan, što bi smanjilo potražnju za kineskom robom na američkom tržištu.


XS
SM
MD
LG