Linkovi

Rajsova sa ruskim zvaničnicima o nuklearnom programu Irana


Predsednik Rusije Vladimir Putin i američki državni sekretar Kondoliza Rajs potvrdili su da je zajednički cilj dve države da se ne dozvoli pojava novih "nuklearnih država" u svetu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je novinarima, posle razgovora Putina i Rajsove, izjavio da je nuklearnom problemu Irana bila posvećena posebna pažnja.

"Strane su potvrdile zajednički cilj, da se ne dozvoli kršenje režima neširenja oružja za masovno uništavanje i pojava novih nuklearnih država", rekao je Lavrov novinarima.

On je dodao da su strane potvrdile da "to treba učiniti tako da se uvaži zakonsko pravo Irana na sopstvena nuklearna istraživanja, ali da se ta istraživanja ne realizuju tako što će se stvoriti bilo kakvi rizici za režim neširenja".

Rajsova je, kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, posetila Moskvu na molbu američke strane. Ona je o iranskom nuklearnom programu razgovarala i sa Lavrovim.

Moskva pruža pomoć Iranu u atomskoj energetici, a Vašington smatra da Iran pokušava da stvori atomsko naoružanje.

Lavrov je posle razgovora izjavio da Iran ima pravo na nuklearna istraživanja za civilne ciljeve, i da problem iranskog nuklearnog programa može da se reši "bez prosledjivanja ovog pitanja drugim organizacijama".

Rajsova je, medjutim, istakla da prebacivanje tog pitanja Savetu bezbednosti UN "ostaje kao opcija".

Ona je rekla da želi da obezbedi podršku Rusije za pokušaje SAD i evropskih zemlja bilo da vrate Iran diplomatskim pregovorima ili mu zaprete sankcijama Saveta bezbednosti UN.


XS
SM
MD
LG