Linkovi

Farmerske pijace u Sjedinjenim Državama sve popularnije


Većina Amerikanaca kupuje voće i povrće u samoposlugama. Masovna proizvodnja i nacionalna distribucija znače da je proizvod ubran nekoliko dana pre sazrevanja, da tokom transporta ne bi istrulio. Da bi sve bilo još jednostavnije, mnogi proizvodi su zamrznuti, ili već zapakovani, na primer salata koja se pripremi, opere i stavi u plastične kese. Ali neki kupci se opredeljuju za originalniji način kupovanja.

«Ova roba je mnogo bolja. Ubrana je pre nekoliko dana, ili možda juče, a ono što kupujemo u radnjama je ubrano pre dve nedelje», kaže Linda Olmen, koja svake nedelje dolazi na farmersku pijacu u blizini Dupont serkla, u centru Vašingtona. Svake nedelje tu dolazi i Bet Džordan.

«Volim da obilazim tezge. To je velika stvar nedeljom ujutru. Volim cveće, sireve, mleko, voće i povrće», kaže Bet.

Proteklih godina, kupovanje na farmerskim pijacama – koje većinom rade samo tokom vikenda – postalo je veoma popularno u američkim gradovima. Te pijace nude više od svežih proizvoda. Razmenjuju se i saveti i recepti.

«Vrlo je zabavno. Razmenjujemo recepte i ideje. Svi smo sada deo zajednice. Za uspešnu pijacu je važno da ima mušterije, kupac i proizvođač su delovi tima», kaže Mark Toigo, koji radi na porodičnoj farmi koju su njegovi roditelji vodili početkom 1970-ih u Stipensburgu u Pensilvaniji, oko 180 kilometara od Vašingtona.

«To je veoma povoljna prilika za porodične farmere. U stvari, u ovom trenutku je to jedini put za male porodične farme. Spasenje za donošenje prihoda na farmu», objašnjava Toigo.

Širom Sjedinjenih Država, sve veći broj farmera ostaje u poslu zahvaljujući direktnoj prodaji - kupcima. Prema podacima američkog Sekretarijata za poljoprivredu, broj farmerskih pijaca se dramatično povećao – 110 odsto u periodu od 1994. do 2004, na više od 3700.

Taj trend podržavaju i male farme i lokalne zajednice i on predstavlja vezu između urbanih i ruralnih područja.

Džon Kampanja je menadžer na farmerskoj pijaci na Dupont serklu, na kojoj se svake nedelje snabdeva prosečno tri i po hiljade muštrija.

«Predugo industrijalizujemo našu poljoprivredu. Sada, zahvaljujući uspehu lokalnih farmera iz okoline, stvarate različitu vrstu poslova, zemljoradničkih poslova, koji bi nestali. I takođe, održavate život u unutrašnjosti, na vozačkoj udaljenosti od velikih metropolitenskih područja», kaže Kampanja.

«Mi smo i proizvođači i prodavci. Više nismo samo proizvođači. Moramo da znamo šta se dešava u gradu. Da pratimo trendove u ishrani. Da ostanemo u kontaktu sa mušterijama. Moramo da se uverimo da zadovoljavamo njihove potrebe», kaže ovaj «proizvođač», a odličan način da se to sazna jeste nedeljni susret oči u oči – na farmerskoj pijaci.

XS
SM
MD
LG