Linkovi

Načinjen prodor u lečenju raka grlića materice


Oko 20 miliona Amerikanaca je u ovom trenutku zaraženo virusom Papiloma, a pet i po miliona će se tokom ove godine inficirati tim virusom - koji se prenosi seksualnim kontaktom. Papiloma virus je prethodnica raka grlića materice i genitalnih izraslina. Međutim, pokazalo se da jedna nova vakcina u potpunosti sprečava tu vrsta raka kod mlađih žena. Studijom je obuhvaćeno 12 hiljada žena iz 13 zemalja starosti 16 do 26 godina. Nijedna od žena koje su primile vakcinu u dvogodišnjem periodu nije dobila prekancerozne izrasline. Kerol Braun, lekarka iz Memorijalnog centra za rak «Sloan-Ketering», objašnjava kako dejstvuje ta vakcina.


»Vakcina pomaže da imuni sistem, baš kao kada se vakcinišete protiv tetanusa ili polija, prepozna ovaj virus kao nešto što dolazi spolja. Imuni sistem onda sprečava tu invaziju», kaže doktorka Braun.

Vakcina je namenjena devojčicama od 10 do 13 godina koje još nisu seksualno aktivne.

«To bi bilo fantastično. To je jedna potencijalna kriza manje - koju moja kćer može da izbegne», kaže majka jedne devojčice tog uzrasta.

Iako Papiloma virus ne mora uvek da dovede do raka grlića materice, on pokreće 70 odsto tih oboljenja. Kompanija «Merk», koja proizvodi vakcinu pod nazivom «Gardasil», namerava da od Federalne agencije za hranu i lekove zatraži odobrenje za njenu upotrebu. Ukoliko je dobije, vakcina bi mogla da se nađe u prodaji već za nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG