Linkovi

Karl Rouv svedočio pred velikom porotom


Nakon višečasovnog svedočenja pred velikom porotom, u vezi sa eventualnom umešanošću Bele kuće u slučaj tajnog agenta CIA-e Valeri Plejm, Karl Rouv nije imao nikakav kometar za medije.

Gospođa Plejm je supruga bivšeg ambasadora Džozefa Vilsona, koji je kritikovao tačnost predratnih obaveštajnih podataka uoči rata u Iraku. Specijalni tužilac Patrik Ficdžerald ispituje da li su najbliži saradnici predsednika Buša novinarima saopštili identitet gospođe Plejm, kako bi se osvetili njenom mužu. Otkrivanje identiteta tajnih agenata predstavlja krivično delo kažnjivo po federalnim zakonima. Svedočenja pred velikom porotom su zatvorena za javnost i tužilac Ficdžerald nije saopštio zašto je Karl Rouv svedočio po četvrti put. Tužioci su Rouva obavestili da ne mogu da mu garantuju da protiv njega neće biti podignuta optužnica za kriminalno delo. Istovremeno, Karl Rouv negira da je on saopštio identitet gospođe Plejm. Tokom gostovanja u programu televizijske mreže NBC, sekretara za pravosuđe Alberta Gonzalesa su zapitali da prokomentariše ovaj slučaj.

”Tužilac možda poseduje nove informacije, koje nisu u skladu sa ranijim svedočenjima.”

Neke od pristalica predsednika Buša brine da bi protiv Karla Rouva i Luisa Libija, šefa kabineta potpredsednika Čejnija, u narednih nekoliko sedmica mogle biti podignute optužnice za kriminalna dela, u vezi sa slučajem Valeri Plejm. Specijalni tužilac to nije komentarisao. A u Beloj kući, portparol Skot Mek Klilan juče je negirao da istraga o identitetu agenta CIA-e, predstavlja problem za administraciju predsednika Buša.

“Pred nama je puno velikih izazova, a predsednik je na njih koncentrisan. Njegova pažnja je usmerena na to.”

Predsednika Buša su, tokom proteklih nekoliko nedelja, više puta pitali o tom slučaju, ali je on uvek odgovarao da nije prikladno da govori o tom slučaju dok traje istraga.

“Neću da govorim o tom slučaju. To je pod istragom. Zato o tome neću da pričam.”

Neki od pripadnika, opozicione, Demokratske stranke prethodno su zatražili od predsednika da otpusti Karla Rouva, koji je već dugo njegov glavni politički savetnik. Pažnja koju je ovaj slučaj dobio dolazi u nezgodnom trenutku za Belu kuću. Istraživanja javnosti pokazuju da je predsednikova popularnost na do sada najnižem nivou, usled zabrinutosti oko Iraka, visokih cena naftnih derivata, kao i zbog načina na koji je vlada regaovala posle naleta uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG