Linkovi

Hiljade američkih građana su ostale bez krova nad glavom


U Institutu «Kal-ert» u Heserpiji u Kaliforniji, kuće su napravljene od blata. Nema nijednog eksera ili drvenog elementa. Kuće, za koje se koriste zemlja, voda i malo bodljikave žice, suštinski su napravljene od blata. Institut «Kal-ert» je zamisao arhitekte Nadera Halilija.

«To može da se napravi – od zemlje po kojoj gazite», kaže Halili.

Kuće se prave tako što se zemlja stavlja u dugačke vreće, a one se onda upliću i povezuju bodljikavom žicom. Ti elementi se onda ređaju jedan na drugi. Halili je privukao određeno interesovanje u Zalivskom regionu gde su uragani Katrina i Rita ostavili hiljade ljudi bez krova nad glavom. Njegove konstrukcije mogu da obezbede prvi zaklon za evakuisane.

«Ovakva konstrukcija je u stvari privremeno sklonište koje može da se podigne za jedan do dva dana», kaže arhitekta.

Kupolasta konstrukcija je takođe veoma stabilna. Zadovoljava kalifornijske seizmičke propise i Halili smatra da bi lako mogla da izdrži uragan.

Institut je napravio i veće strukture za dugoročniji smeštaj – dodavši u mešavinu malu količinu cementa. Halili kaže da bi te konstrukcije mogle da traju vekovima. Halili još nije dobio odgovor od Federalne agencije za krizne situacije u vezi sa izgradnjom skloništa za žrtve uragana Katrine i Rite, ali svejedno dovodi u pitanje tradicionalni proces obnove.

«Da bi se celo to područje izgradilo, trebalo bi uništiti čitave šume… da bi se ponovo sagradile one drvene kuće koje će kao kuće od šibica da se raspadnu u prvom sledećem uraganu», kaže Halili.

Za njegov rad su se zainteresovale i NASA i Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG