Linkovi

Ešdaun suspendovao odluku o preimenovanju aerodroma u Sarajevu


Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun suspendovao je odluku lokalnih vlasti Sarajeva da međunarodni aerodrom dobije ime po Aliji Izetbegoviću.

Međunarodni predstavnik je u obrazloženju objavio da je "to je jedna od najtežih odluka" koju je morao da donese budući da je Izetbegovića "izuzetno cenio" i "smatrao prijateljem", ali i da smatra da je "isuviše rano za donošenje ovakvih odluka".

Borislav Paravac, član Predsedništva BiH, uputio je pismo visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijeru Solani i naveo da je Izetbegović odgovoran za zločine počinjene u ratu nad Srbima.

Odluka međunarodnog predstavnika u BiH usledila je nakon što su preimenovanje aerodroma kritikovali ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Veća za implementaciju mira koji su ocenili da bi tom odlukom bio doveden u pitanje proces pomirenja u BiH.

Odluka o promeni imena aerodroma je prema zamisli lokalnih vlasti Sarajeva trebalo da bude objavljena 19. oktobra, na drugu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića.

XS
SM
MD
LG