Linkovi

SE: Crna Gora treba da sprovede dubinske reforme kako bi obezbedila nezavisnost


U istom danu kada je istekao rok koji je porodica ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića dala policiji da otkrije počinioce, Komitet ministara Savjeta Evrope objavio je u svom kvartalnom izvještaju da ‘’adekvatna istraga o ubistvu visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića predstavlja test kapaciteta Crne Gore da napadne organizacije mafijaškog tipa’’.

U posljednjem kvartalnom izvještaju SE, ocijenjeno je da je u Crnoj Gori borba protiv organizovanog kriminala postala najvažniji prioritet Vlade.

"Privredni kriminal, šverc droge i ljudi, kao i pranje novca, pojavljuju se kao glavni problemi u Crnoj Gori”, navodi se u izvještaju.

Komitet ministara SE preporučio je vlastima Crne Gore da povedu računa o mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu o referendumu, koje se trenutno priprema.

“Crna Gora treba da sprovede dubinske reforme kako bi obezbijedila nezavisnost i objektivnost sudstva i tužilaštva u skladu sa standardima SE, kao i da reorganizuje sudski sistem radi daljeg poboljšanja njegovog funkcionisanja”, navodi se u preporukama.

Crna Gora bi trebalo adekvatno da sprovodi reformu policije i tajne službe, sa posebnim naglaskom na demokratsku kontrolu i “pojačane aktivnosti protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

U Izvještaju se navodi da je u Crnoj Gori, ali i Srbiji pojačana borba protiv organizovanog kriminala i korupcije “naročito nakon ubistva visokog policijskog službenika u Crnoj Gori” i optužbi o korupciji u sudstvu u Srbiji.

A porodica ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića najavila je sopstvenu istragu ukoliko policija do 15. oktobra ne otkrije ubice. No, iako je rok istekao danas, Slavoljubov brat Zoran rekao je da je policija napredovala u istrazi i da je u međuvremenu intenzivirana saradnja porodice i policijskog tima koji radi na tom slučaju. Brat ubijenog policijskog funkcionera tvrdi da policija zna ko su ubice, ali da trenutno pribavlja dodatne dokaze.

XS
SM
MD
LG