Linkovi

Koštunica: Savet bezbednosti UN neće dozvoliti nametanje jednostranih rešenja


Srpski premijer Vojislav Koštunice izjavio je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće dozvoliti nametanje jednostranih rešenja i nasilno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore koji je zagarantovan Rezolucijom 1244.

Srbija i Crna Gora je demokratska zemlja i nezamisliv je, kaže Koštunica, presedan da se jednoj demokratskoj evropskoj državi prekrajaju granice i da se zadire u njen suverenitet na Kosovu. Upravo Savet bezbednosti ima autoritet da obezbedi poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore, smatra srpski premijer, Pitanje Kosova mora se rešavati na način kao što se to radi u svakoj drugoj demokratskoj državi kroz različite oblike autonomije, naglasio je Koštunica, i dodao da su vlasti u Beogradu spremne da obezbede suštinsku autonomiju za Kosovo jer svako drugo rešenje neće rešiti problem već će stvoriti i produbiti samo veći regionalni problem.

A srpski ministar pravde Zoran Stojković smatra da je dobra i pravedna odluka Sudskog veća Haškog tribunala da suspenduje ranije donetu odluku da Ramušu Haradinaju dozvoli da se na Kosovu javno bavi politikom dok na slobodi čeka suđenje.

Haški tribunal spomenut je i na seminaru o pravosuđu u tranziciji pod pokroviteljstvom Međunarodne unije advokata gde se razgovaralo o usvajanju novog Kodeksa profesionalne etike advokata. Naime, advokat Toma Fila založio se da advokati sa prostora bivše Jugoslavije nesmetano brane klijente u novonastalim državama .

XS
SM
MD
LG