Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Na naslovnim stranicama američka štampa danas piše o razgovoru predsjednika Buša sa oficirima u Iraku tokom kojeg je putem video linka pružio podršku Iračanima uoči sutrašnjeg referenduma o ustavu. Među udarnim vijestima su i tekstovi o potvrdi prisustva patogenog virusa ptičijeg gripa u Turskoj i pripremama za moguću epidemiju, ovdje u Sjedinjenim državama.

Čikago Tribjun u velikom tekstu na naslovnoj strani piše da SAD nisu spremne za moguću epidemiju – da su zalihe vakcina slabe i da zakonodavci pokušavaju da unaprijede planove odbrane od moguće epidemije, posebno imajući u vidu propuste u vladinoj reakciji na katastrofu koju je izazvao uragan Katrina. Tribjun citira i neimenovane eksperte koji sumnjaju u uspjeh vojnih karantina koje je kao jednu od prervenztivnih mjera naveo predsjednik Buš.

Omaha World Herald iz Nebraske danas na naslovnoj strani piše o tome kako vozila na takozvani hibridni pogon, i pored doprinosa manjem zagađenju prirodne sredine, jošuvijek nisu isplativa. Nestašica i posebno visoke cijene benzina povećali su potražnju za hibridnim vozilima u Americi, od kojih neka mogu da pređu čak 66 milja sa galonom goriva. Ipak, čak i kada se uzme u obzir prosječna cijena galona od 3 dolara – cijena hibridnog vozila, koje je skuplje od automobila iste klase sa klasičnim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem - čini hibride manje špristupačnim za džep, piše Omaha World Herald pozivajući se na internet stranicu koja se bavi auto-industrijom Edmunds.com.

Predizborna trka za gradonačelnika Detrota se zahuktava. 35-godišnji aktuelni gradonačelnik, Kvami Kilpetrik skinuo je dijamantsku minđušu i krenuo u kampanju za reizbor. Na početku, suočiće se sa optužbama za velike troškove reprezentacije. Detroit Fri Pres danas piše da su gradonačelnik i njegovi najbliži saradnici na zakuske, ulaznice za koncertne i sportske manifestacije i iznajmljivanje frakova potrošili čak 144 hiljade dolara.

XS
SM
MD
LG