Linkovi

Nikolas Berns: Razgovori o statusu Kosova počeće verovatno u novembru


Američki državni podsekretar Nikolas Berns rekao je u razgovoru sa šefom diplomatije SCG Vukom Draškovićem da bi razgovori o budućem statusu Kosova mogli početi već idućeg meseca, nakon sastanka međunarodne Kontakt grupe, zakazanog za 2. novembar u Vašingtonu. Berns je rekao da j stav SAD da se do rešenja dođe kompromisom između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice u interesu svih na Kosovu i stabilnosti regiona. Nikolas Berns je rekao da SCG treba da odluči da li je za prosperitetnu budućnost ili će biti talac begunaca od optužnice suda koji je osnovao Savet bezbednosti UN. Berns je kazao da bez izručenja preostalih optuženih Tribunalu u Hagu, Beograd ne može da očekuje svestrane odnose sa SAD ni pristupanje programu NATO-a Partnerstvo za mir. Podsekretar SAD za političke poslove Nikolas Berns izjavio je danas da je na gradjanima Crne Gore da u demokratskom procesu odluče o svojoj budućnosti. Berns je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem u Beogradu naglasio neophodnost pune saradnje Srbije i Crne Gore sa sudom u Hagu, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je da je poruka Nikolasa Bernsa bila jasna - nema podrške SAD ni normalnih odnosa sa Amerikom ukoliko svi optuženi ne budu isporučeni Haškom tribunalu.

Kao glavnog krivca za neuklanjanje haške prepreke Drašković je u razgovoru sa Bernsom označio političke stranke i strukture bivšeg režima, koje žele da se vrate na vlast i koje u izolovanoj Srbiji siromaštva, mržnje i novih sukoba i nesreća traže šansu za sebe.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica smatra da rešenje za Kosovo mora da bude prihvatljivo za obe strane, naglasivši potrebu poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je garantovan suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore.

Koštunica je to rekao u razgovoru sa Nikolasom Bernsom, dodajući da je rešenje za KiM potrebno tražiti kroz dijalog i kompromis, u vidu proširene autonomije i u okviru postojećih granica Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Posetu Beogradu Berns je nastavio susretom s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

I predsedavajući OEBS-a Dimitrij Rupel očekuje da razgovori o rešenju budućeg statusa Kosova počnu u novembru. Šef slovenačke diplomatije rekao je u Beogradu da je za OEBS, EU i Sloveniju važno da se taj proces ubrza:

"Verujem da je pošteno reći da mi tražimo kompromisno rešenje, koje neće destabilizovati region. Što se tiče uloge OEBS-a, nas su zamolili, i ja mislim da to treba, da prihvatimo ulogu organizacije koja će se baviti problemima manjina, problemima kulturnih spomenika, poput crkava, manastira."

Rupel je, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem, rekao da je OEBS upoznat sa stanjem na Kosovu, pošto je prisutan na terenu, i da očekuje da će tokom pregovora biti pronađeno rešenje koje neće destabilizovati ceo region.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izjavila je da će tim Beograda za pregovore o statusu Kosova biti poznat pošto u Ujedinjenim nacijama bude saopštena odluka o početku pregovora. Ona je to rekla prilikom susreta sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Dimitirjem Rupelom u Beogradu, navodi se u saopštenju. SB UN će 24. oktobra u Njujorku raspravljati o situaciji na Kosovu i razmatrati preporuku generalnog sekretara UN Kofi Anana da se počnu pregovori. Sanda Rašković Ivić je dodala da će beogradski tim za pregovore biti podržan brojnim ekspertskim grupama.


XS
SM
MD
LG