Linkovi

Pitanje Mladića stoji nad sudbinom integracijskog procesa SCG


Gdje je nekadašnji zapovjednik snaga bosanskih Srba? Kada će biti uhapšen i prebačen u Hag? Može li SCG bez rješavanja tog pitanja računati sa ozbiljnim koracima na putu integracije sa Evropskom unijom? Može li iko u vladi SCG obećati da će Mladić do zaključenja Sporazuma sa Briselom biti u haškom pritvoru?

Rasim Ljajić: Ja bih bio srećan da mogu to da vam obećam. Ako bih ja vama to ovdje obećao, a ja sam suviše odgovoran čovjek da bih takvo nešto uradio, to bi značilo da ja znam gdje je Mladić, da ja pregovarm sa Mladićem i da je pitanje dana kada će on biti u Hagu. Ja samo mogu da izrazim očekivanje da će ovi napori koje ulažemo uroditi plodom i da će Mladić što prije biti u Tribunalu a zaista se izvode do sada najozbiljnije akcije koje treba da utvrde lokaciju na kojoj se skriva Mladić.

Komentarišući stav američkog državnog podsekretara, Nikolasa Bernsa da za SCG, BiH i Hrvatsku neće boti napredovanja prema vojnoj Alijansi bez Mladića , Karadžića i Gotovine pred licem pravde, ministar Ljajić kaže:

Rasim Ljajić: Jasno je da je Mladić, uslov bez kojega se dalje ne može, bez kojeg zemlja ne može nastaviti put prema evropskim i evro-atlantskim integracijama. Činimo sve- bukvalno i u smislu operativnih, tehničkih mjera, preduzimamo sve akcije da otkrijemo gdje se skriva Ratko Mladić i ukoliko bude na teritoriji SCG on će biti uhapšen i izručen Tribunalu. Tu nema više nikakve dileme.

Konačno, da li smo svjedoci razmimoilaženja evropske i američke politike, zbog toga što jedni, i bez Mladića , Karadžića i Gotovine u zatvoru , daju državama , regiona šansu za napredovanje prema evropski integracijama, dok drugi, oštro, insistiraju na ispunjavanju medjunarodne obaveze?

Rasim Ljajić: To je poznata politika štapa i šargarepe - na jednoj strani imamo izvjesne ustupke prema zemljama Zapadnog Balkana, kako bi one zakoračile što odlučnije prema evropskim i evro-atlantskim integracijama, a na drugoj strani imate uslovljavanja, ultimatume. Ja ne vidim tu neku veliku razliku izmedju EU i SAD- to je usaglašen stav da bez Mladića, Karadžića i Gotovine nema prijema u NATO, kao što, vjerovatno, bez Mladića nećemo moći da zaključimo sporazum sa EU".


Vojvodini - tema rasprave članova Evropskog parlamenta

Položaj manjina u Vojvodini je bio tema današnje rasprave članova Evropskog parlamenta- njegova Komisija za spoljne poslove i Delegacija za Jugoistočnu Evropu su za okrugli sto pozvali sve za koje su mislili da imaju šta reći o ovome, za jedne predimenzioniranom, a za druge nepravedno zanemarenom pitanju.

O Vojvodini i pitanju ugrožavanja nacionalnih manjina danas nije trebalo da bude riječi, uvjerenje je jednih od učesnika današnje rasprave u Briselu. Argumenti za to su u činjenci da incidenti nisu imali bilo kakve zabrinjavajuće dimezije.

Nasuprot njima, predstavnici Madjara i Hrvata iz Vojvodine, uz organizacije za zaštitu ljudskih prava, misle da ugrožavanje manjina postoji, a da zvanični Beograd na njih ne odgovara na odgovorajući način.

Rasim Ljajić: Mi nismo došli da se sa bilo kim ovdje sukobljavamo. Mi smo došli da suočimo argumente i smatramo da su svi argumenti apsolutno na našoj strani. Ovome prilazimo krajnje iskreno, otvoreno i realistično- reći ćemo da incidenata jeste bilo, ali da je njihov broj u 2005. godini za pet puta manji nego u 2004. godini. Ne vidimo nikakvog razloga da se sada pokreće ta priča.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Madjara, Laslo Josza:

"Nažalost , imamo dobre razloge da budemo ovdje. Naime, medjuetnička netolerancija je prisutna u Srbiji i Crnoj Gori , kao i u Vojvodini, koja je uvijek bila primjer u regionu za medjuetničku toleranciju. Dogadjaji u protekle tri godine su dokazali da Srbija i svi mi treba da se borimo protiv fenomena nacionalističkog radikalizma, praćenog nacionalnom isključivošću i medjuetničkom netolerancijom".

Predsjednik Helsinškog komiteta, Sonja Biserko, traži vraćanje pune autonomije Vojvodini, te sudjenje ultra-nacionalistima. Primjer za to ona nalazi u činjenici da je jedna od optužnica protiv Vojislava Šešelja posvećena zločinima počinjenim nad Hrvatima Vojvodine.

Predstavnici Evropske komisije su ukazali na obavezu poštivanja prava manjina, kao na jedan od ključnih preduslova svih intregracijskih procesa sa Unijom.

Reinhard Pribe, direktor Direktorata Evropske komisije za Zapadni Balkan upozorava da che Komisije, ukoliko se dokaže da Srbija krši manjinska prava, odmah preporučiti Savjetu da prekine pregovore o Spotrazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Iskreno govoreći, nakon što sam saslušao šta je rečeno, shvatam probleme u Vojvodini, ali imamo znatno ozbiljnije probleme na Balkanu. Mislim da treba da se bavimo problemima u Vojvodini, ali ne smijemo to predimenzionirati u odnosu na probleme koje još uvijek imamo na Balkanu. Treba, u svakom slučaju, raditi na tome, i toplo se nadam, da ćemo uskoro Vojvodinu pominjati prije kao primjer multietničkog suživota, a ne kao nešto što je sada primjer etničkih problema na Balkanu".


XS
SM
MD
LG