Linkovi

Crnogorski mediji: Cilj EU odlaganje referenduma o nezavisnosti


Crnogorski mediji objavili su danas informaciju iz diplomatskih izvora kako je cilj Evropske komisije i ostalih institucija Evropske unije da od crnogorskih vlasti izdejstvuju odlaganje referenduma o nezavisnosti za kraj naredne godine.

Dominantno obrazloženje za takav zahtjev koji je navodno ispostavljen zvaničnoj Podgorici jeste da do kraja 2006. godine treba da bude definisan finalni status Kosova i da, sa aspekta regionalnih prilika, ne bi bilo poželjno ulaziti u proces razdvajanja članica državne zajednice.

No, u crnogorskoj vlasti tvrde da je jedini kompromis na koji je za sada Podgorica spremna da pristane - odlaganje proglašenja rezultata referenduma, ako oni budu u korist obnove državne nezavisnosti.

Zamjenik ministra inostranih poslova Državne zajednice Predrag Bošković tvrdi kako je “jasno kazano da je moguće pregovarati o nekom tajmingu vezanom za implementaciju rezultata referenduma, ali oko njegove organizacije zaista to nije moguće. Kada će se on održati definisano je od strane međunarodne zajednice, a ne samo Beograda i Podgorice”, kazao je on.

Bošković, koji je i funkcioner vladajuće DPS rekao je da se, kada je u pitanju datum stupanja na snagu referendumske odluke, ne može govoriti o predugom vremenskom periodu.

“To bi bio izraz dobre volje Crne Gore da se uskladi sa svim obavezama koje postoje u regionu. Mi smo zbog kosovskog problema prije četiri godine pristali da se usaglasimo sa Beogradom i EU, da odložimo referendum na izvjestan period i on upravo ističe. Ne bi bilo fer od Crne Gore tražiti da to opet učini”, smatra on.

Savjetnica crnogorskog premijera za evropske integracije Slavica Milačić, ipak, smatra da se razmišljanja koja postoje u nekim evropskim krugovima ne mogu kvalifikovati kao stav i cilj EU. Ona je pritom podsjetila da je pravo građana da se na demokratskom i transparentnom referendumu izjasne o svojoj budućnosti – sveto slovo evropske demokratije.

XS
SM
MD
LG