Linkovi

Telefoniranje preko interneta sve lakše


Ako još ne znate šta označava skraćenica VOIP, krajnje je vreme da naučite. Oni koji su naučili nisu se pokajali. VOIP je skraćenica za engleski naziv Voice Over Internet Protocol, u prevodu ”protokol za glas preko interneta.“

Reč je o telefoniranju preko interneta, uz pomoć nekog od popularnih programa, koje je besplatno ako oba korisnika koriste isti softver. Postoji i mogućnost da sa svog kompjutera pozovete i neki običan telefon, ali tada se plaća mala pretplata. Jedan od najpopularnijih programa za telefoniranje je Skajp (Skype).

Poznati proizvodjač bežičnih kompjuterskih uredjaja Linksis (Linksys) najavio je da će iduće nedelje početi da prodaje bežični telefon za telefoniranje preko interneta, koji će kao bazu koristiti kompjuter. U kompletu sa njim dobijaće se punjač za baterije i baza sa USB portom za priključivanje na kompjuter.

Zahvaljujući tome, vlasnici više neće morati da sede kraj kompjutera sa slušalicama na ušima i mikrofonom ispred usta, već će, kao i sa običnim bežičnim telefonom moći da se šetaju po kući, dok pričaju sa prijateljima na drugoj strani sveta. Kako izgleda, uredjaj je kompatibilan sa svim poznatim programima za VOIP, na IBM i Mekintoš kompjuterima. Linksis kaže da će se bežični internet telefon poaviti u prodaji 17. oktobra, i to u prodavnicama širom sveta, a koštaće oko 130 dolara.

XS
SM
MD
LG