Linkovi

Ako volite beletristiku odabir dobre knjige može da bude pravi izazov


Ponekad vam u tome pomažu preporuke prijatelja ili bibliotekara. Možda ste pročitali pozitivnu kritiku ili čuli zanimljiv intervju sa autorom romana. Sada vam u izboru štiva može pomoći i jedan Internet sajt, koji vam Glas Amerike predstavlja u rubrici: «vebsajt nedelje».

Ponekad je najbolji pokazatelj toga da li će vam se dopasti neka nova knjiga – njena sličnost sa romanima koje ste već pročitali i voleli. Stiv Džonson je posle svog iskustva u prodaji knjiga otvorio vebsajt StoryCode-dot-com, koji je zapravo virtuelna zajednica čitalaca koji vam pomažu u otkrivanju novih knjiga.

«Sajt StoryCode pokušava da grupiše priče tako da ako otkrijete jednu knjigu i ona vam se svidi, možete pronaći priče u sličnom duhu.»

Ovaj sajt funkcioniše na sledeći način: korisnici kategorišu i ocenjuju svaku knjigu na osnovu oko 40 različitih karakteristika, kao što je pitanje da li se roman više zasniva na zapletu ili analizi karaktera. Te kategorije medjutim nisu isključive. Na primer, postoji žanr ljubavnih romana ali gotovo sve knjige sadrže neki element ljubavne priče.

«Mi tražimo od čitalaca da kategorišu nivo romanse u knjizi, recimo, na skali od jedan do dvadeset. Takodje oni odredjuju u kojoj je meri neki roman – triler, ili avanturistička priča. Tako da se žanrovi na neki način prepliću.»

Medju oko 2.000 registrovanih korisnika ovog sajta, najčešće analizirana knjiga u ovom trenutku je bestseler Dena Brauna «Davinčijev kod». A ako vam se svideo «Davinčijev kod», StoryCode smatra da ćete voleti još jedan Braunov roman «Andjeli i demoni» kao i knjigu «The Romanov Prophecy» Stiva Berija.

Storycode je otvoren ranije ove godine i još je u fazi testiranja. Trenutno ima britansku i američku verziju, da bi se uzele u ozbir razlike u izdavaštvu dve zemlje. Ujedno, to je još jedan primer nečega sasvim novog, što je bilo teško zamisliti u danima pre Interneta – a to je da se potpuni neznanci okupljaju u potrazi za zajedničkim ciljem – u ovom slučaju – dobrom knjigom.

Na kraju, još jednom ponavljamo adresu «sajta nedelje» - www.StoryCode.com.

XS
SM
MD
LG