Linkovi

Veliki broj putnika u avio saobraćaju doplaćuju kako bi leteli u prvoj klasi


Tako mogu da uživaju u većim sedištima, bržem ulasku u avion, kao i u besplatnim pićima. Sada je slična ideja počela da se pojavljuje i na američkim auto-putevima.

Većina modernih drumova već ima takozvane HOV trake, odnosno trake kolovoza rezervisane za vozila sa više putnika. U njima možete da vozite samo ako u kolima sede najmanje dve, a u nekim slučajevima najmanje 3 osobe. Sve je zasnovano na ideji da će usamljeni vozači koji se guraju u drugom delu kolovoza primiti još po nekog saputnika kako bi mogli da putuju mnogo brže. Problem je, međutim, u tome što većina usamljenih vozača ne želi da se odrekne konfora svojih automobila, ali zavide onima koji se kreću HOV trakom. Kako bi se napetosti smirile i umanjila saobraćajna gužva, u nekoliko gradova počela je probna primena takozvanih HOT traka.

U pitanju su trake kojima, uz malu tarifu ili besplatno, mogu da se kreću vozila sa više putnika, dok vozila u kojima je samo vozač mogu da putuju tom trakom uz plaćanje mnogo veće putarine. Poput putnika u avio-saobraćaju, veliki broj vozača je spreman da plati visoku tarifu kako bi mogli brzo da putuju. Saobraćajni zvaničnici tvrde da tako dobijena dodatna sredstva mogu da se koriste za druga poboljšanja, poput izgradnje tramvajskih linija. Međutim, šta će se dogoditi ako jako puno vozača odluči da plaća dodatno kako bi se koristili HOT trakama? Zar to neće obesmisliti celu ideju nagrade onima koji putuju zajedno?

Američki kapitalizam već ima spreman odgovor. Ako do toga dođe i veliki broj vozača krene da se koristi HOT trakama, onda naknadu za njihovo korišćenje treba povišavati sve dotle dok ih se ne prinudi da se vrate u gužvu, na drugom delu kolovoza.

XS
SM
MD
LG